Straks gezellig barbecuen?
Met deze tips gaat het perfekt.
Asc$&£
tel. 81415
w-
VERANDA'S
TERRAS
OVERKAPPINGEN
Twee halen
J
DE PAPAGA
AUTOSCHADE
KOMT
GEGARANDEERD
WEER GOED!
TAXI VERSTRAATEN BV
Uw huis of gebouw
beveiligen?
Ji
ti
PEEL EN MAAS
Bij brand zand erover.
Zorg ervoor dat u voor noodgevallen
een emmer zand bij de hand heeft.
Zand heeft de voorkeur boven water
omdat u bij het blussen geen stoom-
ontwikkeling krijgt en daardoor beter
ziet wat u doet.
Wat is er 's zomers gezelliger dan samen met vrienden en
kennissen heerlijk te barbecuen Lekker urenlang met elkaar
eten; genieten van uiterst smakelijke zelfgeroosterde
gerechten. Bij zo'n barbecue mag pluimveevlees natuurlijk
niet ontbreken. Malse stukjes lap en kalkoen laten zich
immers uitstekend roosteren. Maar het is verstandig om bij
het barbecuen een aantal spelregels goed in acht te nemen.
Zo krijgt u kip
door-en-aoor gaar.
Om verbranding van de gerechten te
voorkomen mag het rooster niet te
dicht op het vuur liggen en is het
noodzakelijk de produkten regelmatig
te keren. Ook is het handig om uit
einden van kippevleugels en
drumsticks met aluminiumfolie te
omwikkelen. Dikke kipdelen. zoals
kippepoten, -bouten en drumsticks
moeten even voorgekookt worden
omdat ze anders na het roosteren van
binnen nog rauw zijn. En dat levert
het gevaar op van voedselvergiftiging.
ï~^<i
Kiph
Maa
j> houdt van koeL
daar niet te lang.
Verse kipprodukten zijn een smake
lijke aanrader voor elke barbecue.
Ze zijn echter maar beperkt houdbaar.
Bewaar vers vlees en gevogelte dan
ook hooguit twee dagen in de
koelkast. Alle onnodige risico's wor
den vermeden als de produkten zo
kort mogelijk aan de buitenlucht
worden blootgesteld. Haal daarom
alleen uit de koelkast wat direct
gebruikt wordt en dek de produkten
altijd af met plastic- of aluminium
folie. Houd er ook rekening mee dat
de produkten nooit in de zon mogen
staan. Vermijd kontakt tussen rauw en
bereid voedsel, ook via borden, snij
planken, messen, etc.
Kip. Meer variatie op
de barbecue.
Alle kipdelen zijn geschikt voor de
barbecue. Bouten, drumsticks,
vleugels, schnitzels en ga zo maar
door. Bovendien heeft uw poelier ook
heerlijk kip- en kalkoengehakt.
Hiermee maakt u in een handomdraai
de lekkerste gehaktballetjes, hambur
gertjes of worstjes. Probeer ook eens
zo'n heerlijke spies met blokjes kip-
of kalkoenfilet, mini-tomaatjes, zilver
uitjes of ananaspartjes. Maakt u de
spiesjes zelf, leg dan de houten stokjes -
voor u ze vol rijgt eerst in ruim koud
water, het geroosterde vlees laat dan
makkelijker los en de stokjes verbran
den niet Zeker niet te versmaden zijn
gemarineerde kipdelen. Wel even
laten uitlekken voor u ze op de barbe
cue legt. U ziet het: met kip op de
barbecue kunt u echt alle kanten op.
Houd gaar en rauw
altijd gescheiden.
Bij het barbecuen zeifis het belangrijk
dat gaar vlees nooit wordt teruggelegd
op een bord waarop rauw vlees heeft
gelegen. De mogelijk in het rauwe
vlees aanwezige bacteriën komen dan
ook op bestek, borden, snijplanken,
etc. die hiermee in aanraking zijn
geweest. Komt het bereide vlees, waar
in de bacteriën gedood zijn, met dit
keukengereedschap in contact dan
wordt het opnieuw besmet. Voorkom
dus de zgn. kruisbesmetting.
Al deze voorzorgsmaatregelen lijken
misschien ingewikkeld, maar zijn het
zeker niet. Het is gewoon een kwestie
Door ze vóór te koken of te pocheren
voorkomt u dit risico. Reken daarbij
een voorkooktijd van 10 minuten
voor drumsticks, 15 minuten voor
kippepoten en 20 minuten voor
kippebouten.
Dunne wild- en gevogeltedelen zoals
kipfilet, kipschnitzel, kalkoenfilet en
vlugklaar-produkten als kip cordon
bleu en kipburger kunnen zo op de
barbecue; ze hoeven dus niet voorge-
gaard te worden. De specifieke smaak
van deze produkten kunt u eenvoudig
versterken door ze even in te kwasten
met een mengsel van olie, grill- of
wildkruiden.
Voorkomen blijft beter.
Het meest voorkomende ongeluk bij
barbecuen is een barbecue die omvalt.
Zorg er daarom altijd voor dat het
barbecue-apparaat stevig staat.
Zet hem bij voorkeur op een harde
vlakke ondergrond en met de achter
kant tegen een muur. Dit voorkomt
dat de barbecue door al te enthousias
te eters wordt omgestoten.
Malse kip verdient de beste
behandeling.
Koop uw barbecue-pakket, met name
gevogelte, altijd bij een betrouwbare
en goede leverancier. Die besteedt alle
zorg aan de produkten, wat u de
zekerheid geeft dat u een hygiënisch
behandeld en vers produkt krijgt.
Bovendien leveren veel leveranciers de
dikke kipdelen zoals drumsticks en
poten al voorgegaard. Kunt u ze niet
voorgegaard krijgen, zorg dan dat u ze
zelf door-en-door voorkookt
(drumsticks 10 minuten, poten 15
minuten, bouten 20 minuten).
Brandt-ie al?
Het is een vraag die vaak honderd keer
gesteld wordt. Het aansteken van de
barbecue is dan ook een kunst apart.
Gebruik hiervoor bij voorkeur aan
maakblokjes, want die zijn veilig te
gebruiken. Belangrijk is dat het vuur
voldoende zuurstof krijgt. Door boven
een beginnend vuur te wapperen met
een stuk karton voert u meer zuurstof
toe en zal de barbecue snel gloeiend
heet worden. De barbecue is echter
pas gereed voor gebruik als er een
mooie, witte aslaag op de gloeiende
houtskool ligt. Begin daarom on
geveer een uur van tevoren met het
aansteken. Probeer nooit een bran
dende of gloeiende barbecue verder op
te stoken met een scheut spiritus of
aanmaakvloeistof. De steekvlam die
Zorg er ook voor dat de verse produk
ten na aankoop snel thuis in de koel
kast komen. Doe deze boodschappen
dus altijd het laatst. Het is daarbij aan
te raden om gebruik te maken van een
koelbox in plaats van een gewone
boodschappentas. Zeker op erg
warme dagen of als het wat langer
duurt voor u thuis bent. Door de
bewaartemperatuur laag te houden,
remt u de groei van eventueel aanwe
zige bacteriën. Zo voorkomt u bederf.
dan kan ontstaan, is levensgevaarlijk
en zal vrijwel zeker een vroegtijdig
einde maken aan uw gezellige avond.
van hygiënisch en verantwoord
omgaan met voedsel. Dat geldt niet
alleen voor kip, maar ook voor ander
vlees en groente. Veel problemen kun
nen zo worden voorkomen en u kunt
veilig genieten van uw barbecue en
van die heerlijke kipgerechten die
daarbij horen.
Barbecue smultip: kipsaté.
Wij kennen het allemaal uit de
Indische keuken: die malse saté ajam
oftewel kipsaté. U kunt saté ajam vaak
kant-en-klaar bij de poelier kopen,
maar het is ook heel makkelijk zelf te
maken. Dit heeft u nodig: 500 g kip
filets, 2 dl ketjap benteng manis, 1 tl
knoflooksap, 1 tl sambal oelek, 1 el
bruine basterdsuiker, 1 el olie en saté
prikkers.
Meng alle ingrediënten en voeg hier
aan de kleingesneden kipfilets toe.
Marineer de kip gedurende 12 uur
en laat deze vervolgens goed uitlekken.
Steek nu de kip aan de stokjes. Leg de
stokjes voor u de kip eraan steekt even
in ruim koud water. Hierdoor laat het
vlees na het roosteren makkelijk los.
Uiteraard zorgt u voor een heerlijke
satésaus bij de saté ajam!
Tip: Gebruik ook eens een balletje
kipgehakt in langwerpige of ronde
vorm, kippelevers, stukjes ui, stukjes
paprika, stukjes ananas ertchampig-
nons. Eet smakelijk!
Heerlijke marinades zorgen
voor veel variatie.
Kip en kalkoenvlees zijn uitstekend
geschikt om te marineren. De meeste
poeliers, slagers of supermarkten kun
nen u kant-en-klaar gemarineerde
kipprodukten leveren.
Maar zelf kunt u uiteraard nog meer
variëren. Hier zijn wat heerlijke mari
nade recepten:
l dl hotketchup, sap van 1 citroen,
peper en oregano.
2 dl ketjap benteng manis, 1/2 dl
sherry, 1 fijngehakte ui, 1 teentje
knoflook (geperst of kleingesneden),
2 el gernbersap en versgemalen peper.
1 dl olijfolie, 1 tl tijm, 1 tl marjoraan,
1 el mosterd en versgemalen peper.
Maak een marinade van de ingrediën
ten en laat de kip in reepjes of kleinge
sneden kalkoenfilet hierin ll uur
staan. Laat het vlees goed uitlekken
alvorens dit te roosteren.
Frisse salades geven kleur
aan de barbecue.
Bij barbecuen denken we natuurlijk in
de eerste plaats aan heerlijk geroosterd
vlees. Maar natuurlijk mogen frisse
salades ook niet ontbreken. Niet alleen
omdat het lekker en gezond is, maar
ook omdat salades extra kleur aan het
barbecue-feest geven. En natuurlijk is
ook bij salades kip weer een voortref
felijke basis! Kijk maar naar deze
recepten, geschikt voor 4 personen:
Kipsalade met bleekselderij.
300g gerookt kippevlees of gare kip, 1/2
struik bleekselderij, 2 el gehakte noten,
100 g gewelde pruimen, 1/41 blik
mandarijntjes op sap, 2 kiwi's, 4 el
fritessaus, 2 el yoghurt of Umer, 2 el
gemberstroop, 2 el gehakte gember,
zout en cayennepeper.
Blancheer de kleingesneden bleek
selderij en laat deze afkoelen en
uitlekken. Maak een sausje van de
fritessaus, de yoghurt, de stroop, de
gember en cayennepeper.
Voeg dit toe aan de bleekselderij met
de kleingesneden kip, de verkleinde
pruimen, de uitgelekte mandarijntjes
en meng het geheel. Maak de salade
op smaak af met zout en peper.
Schep deze in een glazen schaal en gar
neer met de noten en de kiwischijfjes.
Kipsalade
met gerookte kip.
300g gerookte kipfilets, rode witlof,
firiséesla, bieslook. 4 citroenschijfjes,
1 bekertje zure room, 1 el citroensap.
2 gemberbolletjes, zout en peper.
Vermeng de room met het citroensap,
de kleingesneden gember, zout en
peper. Verdeel de witlof en de frisée
over 4 bordjes en leg hierop de kipfi
lets in plakjes. Schep het sausje erover
heen en bestrooi dit met fijngeknipte
bieslook. Garneer met de citroen
schijfjes.
Kipsalade
met paprika.
300g gaar kippevlees, 150 g gare rijst,
1 rode, groene en gele paprika, 2 el
mayonaise, 2 el yoghurt, 1 tl mosterd,
1 tl Worchestershiresauce, zout en peper.
Maak een sausje van de mayonaise,
de yoghurt, de mosterd en de
Worcestershiresauce.
Voeg vervolgens het kleingesneden
kippevlees, de rijst en de kleingesne
den paprika's toe. Meng het geheel
en maak de salade op smaak af met
zout en peper.
Tip: Voeg komkommerblokjes en
gewelde rozijnen toe.
Kipsalade met maïs
en eieren.
300g gaar kippevlees, 4 eieren, 1 blikje
asperges, 1 blikje maïs, 2 augurken,
peterselie, bieslook, 4 el mayonaise of
halvanaise, 4 el yoghurt, 1 el citroensap,
1 tl honing, zout en peper.
Kook de eieren hard, pel deze en snijd
ze in blokjes. Maak van de mayonaise,
de yoghurt, het citroensap en de
honing een sausje. Voeg vervolgens de
kleingesneden kip, de stukjes asperges,
de uitgelekte maïs, de augurken in
plakjes, de eieren, fijngeknipte peter
selie en bieslook toe. Meng het geheel
en maak dit op smaak af met zout en
peper.
Kipsalade met fruit
en noten.
300g gaar kippevlees, 1 grapefruit,
1 appel, 2 kiwi's, 2 schijven ananas, 1 el
mandarijntjessap, 2 el mandarijntjes,
1 mango, lOOggemengde noten, 4 el
fritessaus, 1 el yoghurt, cayennepeper,
zout.
Maak een sausje van de fritessaus, de
yoghurt en het mandarijntjessap.
Voeg het kippevlees in stukjes, de
kleingesneden vruchten, de gehakte
noten toe en meng het geheel.
Maak de salade op smaak af met
cayennepeper en zout en dien deze op
in glazen coupes.
Ook salade houdt niet
van zon.
Denk er wel aan dat de salade, net als
de vleesprodukten voor de barbecue,
pas op het laatste moment uit de koel
kast worden gepakt. En natuurlijk zet
u de salade nooit in de zon. Zo blijft u
genieten van een gezellige, gezonde en
veilige barbecue.
--A
Bij autoschade altijd rechtstreeks naar een FOCWA
Garantiebedrijf Dat zijn de enige gespecialiseerde scha-
deherstelbedrijven die een vol jaar schriftelijke garantie,,
geven, die de fabrieksgarantie op de herstelde
delen volledig overnemen, die alles voor u
regelen met de verzekering, en die nog eenV
ruilauto kunnen aanbieden ook.
5807 ENN
Te, 04780-82308
1vVay-oostbum
TE KOOP
gasbarbeque incl.
gasfles ƒ180,-, salon
tafel eiken ƒ150,-,
diepvrieskist Lxbrxh
70x100x90 ƒ200,-
tel. 04780-10983
TE KOOP
vouwwagen Wlker
Viva
tel. 04780-80612
TE KOOP
140 trotoirtegels, 18
grindtegels
tel. 0478^-2462
TE KOOP
pruimen
Custers Oirlo
Oirloseweg 7 tel. 71282
TE KOOP
wegens omstandig
heden Fiat Uno 1.7
D'87 i.p.st.
tel. 04789-1266
TE KOOP
lpg tank met electro-
nische afsluiter
75,-
tel. 04780-13118
TE KOOP
Ford Fiësta 1100 bj
'83, 53000 km, zeer
mooi
tel. 04780-81014
TE KOOP
Ikea bankstel,
chroom met zwarte
kussens 250,-
tel. 04780-82444
TE KOOP
skate bike 50,-
nitendo spel 50,-
GEVRAAGD
diskdrive voor com
modore 64
tel. 04780-85024
TE KOOP
Honda NSR-50 volle
kuip '89, div. extra's
rood wit
tel. 04780-46527
TE KOOP
Suzuki Alto bj '83
apk nov '93, grijs
kenteken i.z.g.st.
tel. 04780-82916 na
18.00 uur
TE KOOP
Escort Kombi bouw
jaar '81
Kempweg 30 tel. 83381
TE KOOP
fototoestel Nikon AF
F401,
lens-35-70-l:3.3-4.5;
van teakwood, oli
fant 100x100x50 cm
na 16.00 uur
tel. 04780-11481
TE KOOP
lasapparaat; 220-380
volt. lx; 380-500
volt lx; laselektrode
2.5-3.2 mm; com
pressor 220 volt
na 16.00 uur
tel. 04780-11481
TE KOOP
Ford Sierra Laser
2.0 aluminium vel
gen apk 7-93 i.z.g.st.
tel. 04780-86409
TE KOOP
Nissan Sunny Diesel
1.7 1984
apk sep. 92
vr.pr. ƒ4000,-
tel. 04780-10765
TE KOOP
i.v.m. lease Ford
Escort 1.6 CLX juni
'91
tel. 04780-82330
TE KOOP
cactusverzameling
geheel of in delen
tel, 04730-14794
TE KOOP
nieuwe aardappelen
en op bestelling,
sny* en sper-
ciebonen
L. v. Dyck
Molenhofweg 6
tel. 04780-81774
TE KOOP
Videobanden, alle
systemen vanaf
ƒ2.50, dozen 50
cent, by grote afna
me speciale korting.
Nog enkele movie-
boxen vanaf ƒ175,-
Videocorda
Henseniusstraat 10
tel. 82156
TE KOOP
Engelse openhaard,
zwarte godin kachel
tel. 04780-86450
TE KOOP
Datsun Cherrv 1979
apk 15-12-1992
t.e.a.b.
tel. 04780-10925
RAMEN - DEUREN - ROLLUIKEN - ZONWERING - VERANDA'S
Unnestraat 10, Horst
Telefoon 04709-84044 (Nabij sporthal)
Openingstijden: Ma. t/m vr. van 9 tot 12 uur
en van 13 30 tot 17.30 uur. Zat. van 9 tot 12 30 uur
DUURZAAMHEID DOOR VAKMANSCHAP
groepsvervoer taxi's 4-8-18 pers.
particulier ziekenvervoer
GAK vervoer
directie V.I.P. vervoer
Koerier dienst
b. v*
A®
Voorkomen is beter dan genezen.
Wij zijn erkend VEB-installateur
en voldoen aan de eisen gesteld
door het verzekeringswezen.
Vraag vrijblijvend advies.
i Santa* Eleklro berm Burn
A 04780-41232 YSSELSTEYN
m
YN(L)\
TE KOOP
Ford Escort '82
tel.'04780-41761
TE KOOP
1 massief eiken
hoektafel z.g.a.n.
70x70 cm; 1 deken
kist (Oisterwfjk);
massief eiken
toogkast
tel. 04784-2768
TE KOOP
aanhangwagen; fiets
karren; kinderwagen
uit de jaren 45-50
tel. 04780-83406
TE KOOP
Honda MT 5 verz.
mei '93
tel. 11279
TE KOOP
Chrysler Voyager 2.5
I lpg 5 pers. bj. sept.
90
fel. 04780-84228
TE KOOP
VW Polo '77 apk
4-93 ƒ600,-
tel. 04780-80151
TE KOOP
MEAO-boeken 2e
jaars
tel. 04780-87950
Van al je foto's een tweede afclruk gratis.*
«wAoedemaekers
Henseniusplein 6, Venray, telefoon 813 91
AUTOHANDEL
M.W. PELZER
Fiat 124 Spider Ca-
brio Amerikaanse
uitv. '79; Audi 80
'79; Audi 80 cJ. Die
sel Turbo '83;
Austin Metro '83;
BMW 323 I veel ex
tra's '86; BMW 524
TD automatic '86;
BMW 316 gas '77;
Datsun Patrol D veel
extra's '83; Datsun
Cherry 1200 luxe
'79; Datsun 180 SX
'80; Fiat Panda 45
'83; Ford Granada
2.8 GI automatic
'81; Honda Civic
1200 '78; Honda Ci
vic 1.5 i GL 16 klep
pen '90; Mazda 323
1500 GT '82; Merce
des 300D '78; Nissan
Sunny 1.3 gas '86;
Opel Monza 2.5E au
tomatic '82; Opel
Corsa TR 1.2 S '86;
Opel Kadett gas E
1.8 i Sedan '88; Opel
Kadett Hatchback
1.6 D '82; Renault
18 GTX stationcar
'83; Toyota Celica
1.6 liftback gas '86;
Magirus Oprij wagen
met remcilier 4 ton
'79; 1-assige aan
hangwagen '85. Di
verse APK-gekeurde
vakantie-auto's.
Inruil mogelyk
APK gekeurd
Leunseweg 22c Venray
Ttel. 04780-84805
b.gg tel. 04780-10263
TE KOOP
koel/vries kombina-
tie ƒ350,-; portable
orgel; rieten bruids
manden
tel. 82553
TE KOOP
Opel Kadett Berlina
1.3 S bj '81
tel. 04780-12647
TE KOOP
Honda CB 900 F
Bold 'Or '79 i.z.g.st.
met hal flop en
Krauser kofferset
tel. 04780-80595
TE KOOP
2 geiten bokjes,
scharreleieren, een-
de eieren
Dolf, Ossendyk 111
TE KOOP
dwerggeit, dwergbok
en zwartbles ram, 3
mnd oud
Mgr. Jenneskensstraat 5
Meerlo 04789-2736
TOPSHOP - POPSHOP - DUMPSH
LEGERSHOP
G. TERSCHUREN—DIJKS
Museumpark 5, Overloon, tel. 04781*'
gelegen aan de parkeerplaats Oorlogsra
T-shirts en Sweathers
Vindt u bij ons in een groot assortiment van
veer 1000 stuks o.a.
Metallica, Antrax, Iron Maiden, Normaal,
palm death, Megadeth, Guns'n Roses, W.'
Marrilion, Bon Jovi, Faith no more, Mótfy
Kreator, Overkill e.a.v.
Dump- en legerkleding
Vindt u ook bij ens in een groot assortiment
petten, bodywarmers, riemen, camoi
ken, legerjassen, legerbroeken enz.
Voor de voetballiefhebber
Vlaggen (groot en klein)&, minidress, sjaals
sen, caps, kusens, speldjes, foto's enz.
Ook uw adres voor kado-artikelen,
sigaretten en souveniers
GEVRAAGD
Zelfstandige hulp in
de huishouding voor
zakengezin. Tevens
het opvangen van 2
kinderen, 5 en 8
jaar. Werkzaamhe
den soms onregel
matig tot 20 uur per
week.
telefoon: Venray zaak
86817 of privé 86816
TE KOOP
nieuwe aartüj
G. Claessens
Oirloseweg 14
tel. 04780-71381
TE KOOP
Dames en 1]
fiets met trol
remmen
Langstraat 8
fc
b.
REINIGEN VERVEN IMPREGN-
REPAREREN STOPPEN
VERHUURTAPIJTREINIGER
REINIGEN VAN:
KLEDING, (VLOER-) KLEDEN DEKI
DEKBEDDEN, (VITRAGE-) GORDlfl
TROUWJAPONNEN, (TUINSTOEL-) KI™
TAPIJTEN.
Winkelcentrum Veltum 58a Tel. 8^
Poststraat 6 Venray (nabij Postkantoor)*