Straks gezellig barbecuen? Met deze tips gaat het perfekt. Asc$&£ tel. 81415 w- VERANDA'S TERRAS OVERKAPPINGEN Twee halen J DE PAPAGA AUTOSCHADE KOMT GEGARANDEERD WEER GOED! TAXI VERSTRAATEN BV Uw huis of gebouw beveiligen? Ji ti PEEL EN MAAS Bij brand zand erover. Zorg ervoor dat u voor noodgevallen een emmer zand bij de hand heeft. Zand heeft de voorkeur boven water omdat u bij het blussen geen stoom- ontwikkeling krijgt en daardoor beter ziet wat u doet. Wat is er 's zomers gezelliger dan samen met vrienden en kennissen heerlijk te barbecuen Lekker urenlang met elkaar eten; genieten van uiterst smakelijke zelfgeroosterde gerechten. Bij zo'n barbecue mag pluimveevlees natuurlijk niet ontbreken. Malse stukjes lap en kalkoen laten zich immers uitstekend roosteren. Maar het is verstandig om bij het barbecuen een aantal spelregels goed in acht te nemen. Zo krijgt u kip door-en-aoor gaar. Om verbranding van de gerechten te voorkomen mag het rooster niet te dicht op het vuur liggen en is het noodzakelijk de produkten regelmatig te keren. Ook is het handig om uit einden van kippevleugels en drumsticks met aluminiumfolie te omwikkelen. Dikke kipdelen. zoals kippepoten, -bouten en drumsticks moeten even voorgekookt worden omdat ze anders na het roosteren van binnen nog rauw zijn. En dat levert het gevaar op van voedselvergiftiging. ï~^<i Kiph Maa j> houdt van koeL daar niet te lang. Verse kipprodukten zijn een smake lijke aanrader voor elke barbecue. Ze zijn echter maar beperkt houdbaar. Bewaar vers vlees en gevogelte dan ook hooguit twee dagen in de koelkast. Alle onnodige risico's wor den vermeden als de produkten zo kort mogelijk aan de buitenlucht worden blootgesteld. Haal daarom alleen uit de koelkast wat direct gebruikt wordt en dek de produkten altijd af met plastic- of aluminium folie. Houd er ook rekening mee dat de produkten nooit in de zon mogen staan. Vermijd kontakt tussen rauw en bereid voedsel, ook via borden, snij planken, messen, etc. Kip. Meer variatie op de barbecue. Alle kipdelen zijn geschikt voor de barbecue. Bouten, drumsticks, vleugels, schnitzels en ga zo maar door. Bovendien heeft uw poelier ook heerlijk kip- en kalkoengehakt. Hiermee maakt u in een handomdraai de lekkerste gehaktballetjes, hambur gertjes of worstjes. Probeer ook eens zo'n heerlijke spies met blokjes kip- of kalkoenfilet, mini-tomaatjes, zilver uitjes of ananaspartjes. Maakt u de spiesjes zelf, leg dan de houten stokjes - voor u ze vol rijgt eerst in ruim koud water, het geroosterde vlees laat dan makkelijker los en de stokjes verbran den niet Zeker niet te versmaden zijn gemarineerde kipdelen. Wel even laten uitlekken voor u ze op de barbe cue legt. U ziet het: met kip op de barbecue kunt u echt alle kanten op. Houd gaar en rauw altijd gescheiden. Bij het barbecuen zeifis het belangrijk dat gaar vlees nooit wordt teruggelegd op een bord waarop rauw vlees heeft gelegen. De mogelijk in het rauwe vlees aanwezige bacteriën komen dan ook op bestek, borden, snijplanken, etc. die hiermee in aanraking zijn geweest. Komt het bereide vlees, waar in de bacteriën gedood zijn, met dit keukengereedschap in contact dan wordt het opnieuw besmet. Voorkom dus de zgn. kruisbesmetting. Al deze voorzorgsmaatregelen lijken misschien ingewikkeld, maar zijn het zeker niet. Het is gewoon een kwestie Door ze vóór te koken of te pocheren voorkomt u dit risico. Reken daarbij een voorkooktijd van 10 minuten voor drumsticks, 15 minuten voor kippepoten en 20 minuten voor kippebouten. Dunne wild- en gevogeltedelen zoals kipfilet, kipschnitzel, kalkoenfilet en vlugklaar-produkten als kip cordon bleu en kipburger kunnen zo op de barbecue; ze hoeven dus niet voorge- gaard te worden. De specifieke smaak van deze produkten kunt u eenvoudig versterken door ze even in te kwasten met een mengsel van olie, grill- of wildkruiden. Voorkomen blijft beter. Het meest voorkomende ongeluk bij barbecuen is een barbecue die omvalt. Zorg er daarom altijd voor dat het barbecue-apparaat stevig staat. Zet hem bij voorkeur op een harde vlakke ondergrond en met de achter kant tegen een muur. Dit voorkomt dat de barbecue door al te enthousias te eters wordt omgestoten. Malse kip verdient de beste behandeling. Koop uw barbecue-pakket, met name gevogelte, altijd bij een betrouwbare en goede leverancier. Die besteedt alle zorg aan de produkten, wat u de zekerheid geeft dat u een hygiënisch behandeld en vers produkt krijgt. Bovendien leveren veel leveranciers de dikke kipdelen zoals drumsticks en poten al voorgegaard. Kunt u ze niet voorgegaard krijgen, zorg dan dat u ze zelf door-en-door voorkookt (drumsticks 10 minuten, poten 15 minuten, bouten 20 minuten). Brandt-ie al? Het is een vraag die vaak honderd keer gesteld wordt. Het aansteken van de barbecue is dan ook een kunst apart. Gebruik hiervoor bij voorkeur aan maakblokjes, want die zijn veilig te gebruiken. Belangrijk is dat het vuur voldoende zuurstof krijgt. Door boven een beginnend vuur te wapperen met een stuk karton voert u meer zuurstof toe en zal de barbecue snel gloeiend heet worden. De barbecue is echter pas gereed voor gebruik als er een mooie, witte aslaag op de gloeiende houtskool ligt. Begin daarom on geveer een uur van tevoren met het aansteken. Probeer nooit een bran dende of gloeiende barbecue verder op te stoken met een scheut spiritus of aanmaakvloeistof. De steekvlam die Zorg er ook voor dat de verse produk ten na aankoop snel thuis in de koel kast komen. Doe deze boodschappen dus altijd het laatst. Het is daarbij aan te raden om gebruik te maken van een koelbox in plaats van een gewone boodschappentas. Zeker op erg warme dagen of als het wat langer duurt voor u thuis bent. Door de bewaartemperatuur laag te houden, remt u de groei van eventueel aanwe zige bacteriën. Zo voorkomt u bederf. dan kan ontstaan, is levensgevaarlijk en zal vrijwel zeker een vroegtijdig einde maken aan uw gezellige avond. van hygiënisch en verantwoord omgaan met voedsel. Dat geldt niet alleen voor kip, maar ook voor ander vlees en groente. Veel problemen kun nen zo worden voorkomen en u kunt veilig genieten van uw barbecue en van die heerlijke kipgerechten die daarbij horen. Barbecue smultip: kipsaté. Wij kennen het allemaal uit de Indische keuken: die malse saté ajam oftewel kipsaté. U kunt saté ajam vaak kant-en-klaar bij de poelier kopen, maar het is ook heel makkelijk zelf te maken. Dit heeft u nodig: 500 g kip filets, 2 dl ketjap benteng manis, 1 tl knoflooksap, 1 tl sambal oelek, 1 el bruine basterdsuiker, 1 el olie en saté prikkers. Meng alle ingrediënten en voeg hier aan de kleingesneden kipfilets toe. Marineer de kip gedurende 12 uur en laat deze vervolgens goed uitlekken. Steek nu de kip aan de stokjes. Leg de stokjes voor u de kip eraan steekt even in ruim koud water. Hierdoor laat het vlees na het roosteren makkelijk los. Uiteraard zorgt u voor een heerlijke satésaus bij de saté ajam! Tip: Gebruik ook eens een balletje kipgehakt in langwerpige of ronde vorm, kippelevers, stukjes ui, stukjes paprika, stukjes ananas ertchampig- nons. Eet smakelijk! Heerlijke marinades zorgen voor veel variatie. Kip en kalkoenvlees zijn uitstekend geschikt om te marineren. De meeste poeliers, slagers of supermarkten kun nen u kant-en-klaar gemarineerde kipprodukten leveren. Maar zelf kunt u uiteraard nog meer variëren. Hier zijn wat heerlijke mari nade recepten: l dl hotketchup, sap van 1 citroen, peper en oregano. 2 dl ketjap benteng manis, 1/2 dl sherry, 1 fijngehakte ui, 1 teentje knoflook (geperst of kleingesneden), 2 el gernbersap en versgemalen peper. 1 dl olijfolie, 1 tl tijm, 1 tl marjoraan, 1 el mosterd en versgemalen peper. Maak een marinade van de ingrediën ten en laat de kip in reepjes of kleinge sneden kalkoenfilet hierin ll uur staan. Laat het vlees goed uitlekken alvorens dit te roosteren. Frisse salades geven kleur aan de barbecue. Bij barbecuen denken we natuurlijk in de eerste plaats aan heerlijk geroosterd vlees. Maar natuurlijk mogen frisse salades ook niet ontbreken. Niet alleen omdat het lekker en gezond is, maar ook omdat salades extra kleur aan het barbecue-feest geven. En natuurlijk is ook bij salades kip weer een voortref felijke basis! Kijk maar naar deze recepten, geschikt voor 4 personen: Kipsalade met bleekselderij. 300g gerookt kippevlees of gare kip, 1/2 struik bleekselderij, 2 el gehakte noten, 100 g gewelde pruimen, 1/41 blik mandarijntjes op sap, 2 kiwi's, 4 el fritessaus, 2 el yoghurt of Umer, 2 el gemberstroop, 2 el gehakte gember, zout en cayennepeper. Blancheer de kleingesneden bleek selderij en laat deze afkoelen en uitlekken. Maak een sausje van de fritessaus, de yoghurt, de stroop, de gember en cayennepeper. Voeg dit toe aan de bleekselderij met de kleingesneden kip, de verkleinde pruimen, de uitgelekte mandarijntjes en meng het geheel. Maak de salade op smaak af met zout en peper. Schep deze in een glazen schaal en gar neer met de noten en de kiwischijfjes. Kipsalade met gerookte kip. 300g gerookte kipfilets, rode witlof, firiséesla, bieslook. 4 citroenschijfjes, 1 bekertje zure room, 1 el citroensap. 2 gemberbolletjes, zout en peper. Vermeng de room met het citroensap, de kleingesneden gember, zout en peper. Verdeel de witlof en de frisée over 4 bordjes en leg hierop de kipfi lets in plakjes. Schep het sausje erover heen en bestrooi dit met fijngeknipte bieslook. Garneer met de citroen schijfjes. Kipsalade met paprika. 300g gaar kippevlees, 150 g gare rijst, 1 rode, groene en gele paprika, 2 el mayonaise, 2 el yoghurt, 1 tl mosterd, 1 tl Worchestershiresauce, zout en peper. Maak een sausje van de mayonaise, de yoghurt, de mosterd en de Worcestershiresauce. Voeg vervolgens het kleingesneden kippevlees, de rijst en de kleingesne den paprika's toe. Meng het geheel en maak de salade op smaak af met zout en peper. Tip: Voeg komkommerblokjes en gewelde rozijnen toe. Kipsalade met maïs en eieren. 300g gaar kippevlees, 4 eieren, 1 blikje asperges, 1 blikje maïs, 2 augurken, peterselie, bieslook, 4 el mayonaise of halvanaise, 4 el yoghurt, 1 el citroensap, 1 tl honing, zout en peper. Kook de eieren hard, pel deze en snijd ze in blokjes. Maak van de mayonaise, de yoghurt, het citroensap en de honing een sausje. Voeg vervolgens de kleingesneden kip, de stukjes asperges, de uitgelekte maïs, de augurken in plakjes, de eieren, fijngeknipte peter selie en bieslook toe. Meng het geheel en maak dit op smaak af met zout en peper. Kipsalade met fruit en noten. 300g gaar kippevlees, 1 grapefruit, 1 appel, 2 kiwi's, 2 schijven ananas, 1 el mandarijntjessap, 2 el mandarijntjes, 1 mango, lOOggemengde noten, 4 el fritessaus, 1 el yoghurt, cayennepeper, zout. Maak een sausje van de fritessaus, de yoghurt en het mandarijntjessap. Voeg het kippevlees in stukjes, de kleingesneden vruchten, de gehakte noten toe en meng het geheel. Maak de salade op smaak af met cayennepeper en zout en dien deze op in glazen coupes. Ook salade houdt niet van zon. Denk er wel aan dat de salade, net als de vleesprodukten voor de barbecue, pas op het laatste moment uit de koel kast worden gepakt. En natuurlijk zet u de salade nooit in de zon. Zo blijft u genieten van een gezellige, gezonde en veilige barbecue. --A Bij autoschade altijd rechtstreeks naar een FOCWA Garantiebedrijf Dat zijn de enige gespecialiseerde scha- deherstelbedrijven die een vol jaar schriftelijke garantie,, geven, die de fabrieksgarantie op de herstelde delen volledig overnemen, die alles voor u regelen met de verzekering, en die nog eenV ruilauto kunnen aanbieden ook. 5807 ENN Te, 04780-82308 1vVay-oostbum TE KOOP gasbarbeque incl. gasfles ƒ180,-, salon tafel eiken ƒ150,-, diepvrieskist Lxbrxh 70x100x90 ƒ200,- tel. 04780-10983 TE KOOP vouwwagen Wlker Viva tel. 04780-80612 TE KOOP 140 trotoirtegels, 18 grindtegels tel. 0478^-2462 TE KOOP pruimen Custers Oirlo Oirloseweg 7 tel. 71282 TE KOOP wegens omstandig heden Fiat Uno 1.7 D'87 i.p.st. tel. 04789-1266 TE KOOP lpg tank met electro- nische afsluiter 75,- tel. 04780-13118 TE KOOP Ford Fiësta 1100 bj '83, 53000 km, zeer mooi tel. 04780-81014 TE KOOP Ikea bankstel, chroom met zwarte kussens 250,- tel. 04780-82444 TE KOOP skate bike 50,- nitendo spel 50,- GEVRAAGD diskdrive voor com modore 64 tel. 04780-85024 TE KOOP Honda NSR-50 volle kuip '89, div. extra's rood wit tel. 04780-46527 TE KOOP Suzuki Alto bj '83 apk nov '93, grijs kenteken i.z.g.st. tel. 04780-82916 na 18.00 uur TE KOOP Escort Kombi bouw jaar '81 Kempweg 30 tel. 83381 TE KOOP fototoestel Nikon AF F401, lens-35-70-l:3.3-4.5; van teakwood, oli fant 100x100x50 cm na 16.00 uur tel. 04780-11481 TE KOOP lasapparaat; 220-380 volt. lx; 380-500 volt lx; laselektrode 2.5-3.2 mm; com pressor 220 volt na 16.00 uur tel. 04780-11481 TE KOOP Ford Sierra Laser 2.0 aluminium vel gen apk 7-93 i.z.g.st. tel. 04780-86409 TE KOOP Nissan Sunny Diesel 1.7 1984 apk sep. 92 vr.pr. ƒ4000,- tel. 04780-10765 TE KOOP i.v.m. lease Ford Escort 1.6 CLX juni '91 tel. 04780-82330 TE KOOP cactusverzameling geheel of in delen tel, 04730-14794 TE KOOP nieuwe aardappelen en op bestelling, sny* en sper- ciebonen L. v. Dyck Molenhofweg 6 tel. 04780-81774 TE KOOP Videobanden, alle systemen vanaf ƒ2.50, dozen 50 cent, by grote afna me speciale korting. Nog enkele movie- boxen vanaf ƒ175,- Videocorda Henseniusstraat 10 tel. 82156 TE KOOP Engelse openhaard, zwarte godin kachel tel. 04780-86450 TE KOOP Datsun Cherrv 1979 apk 15-12-1992 t.e.a.b. tel. 04780-10925 RAMEN - DEUREN - ROLLUIKEN - ZONWERING - VERANDA'S Unnestraat 10, Horst Telefoon 04709-84044 (Nabij sporthal) Openingstijden: Ma. t/m vr. van 9 tot 12 uur en van 13 30 tot 17.30 uur. Zat. van 9 tot 12 30 uur DUURZAAMHEID DOOR VAKMANSCHAP groepsvervoer taxi's 4-8-18 pers. particulier ziekenvervoer GAK vervoer directie V.I.P. vervoer Koerier dienst b. v* A® Voorkomen is beter dan genezen. Wij zijn erkend VEB-installateur en voldoen aan de eisen gesteld door het verzekeringswezen. Vraag vrijblijvend advies. i Santa* Eleklro berm Burn A 04780-41232 YSSELSTEYN m YN(L)\ TE KOOP Ford Escort '82 tel.'04780-41761 TE KOOP 1 massief eiken hoektafel z.g.a.n. 70x70 cm; 1 deken kist (Oisterwfjk); massief eiken toogkast tel. 04784-2768 TE KOOP aanhangwagen; fiets karren; kinderwagen uit de jaren 45-50 tel. 04780-83406 TE KOOP Honda MT 5 verz. mei '93 tel. 11279 TE KOOP Chrysler Voyager 2.5 I lpg 5 pers. bj. sept. 90 fel. 04780-84228 TE KOOP VW Polo '77 apk 4-93 ƒ600,- tel. 04780-80151 TE KOOP MEAO-boeken 2e jaars tel. 04780-87950 Van al je foto's een tweede afclruk gratis.* «wAoedemaekers Henseniusplein 6, Venray, telefoon 813 91 AUTOHANDEL M.W. PELZER Fiat 124 Spider Ca- brio Amerikaanse uitv. '79; Audi 80 '79; Audi 80 cJ. Die sel Turbo '83; Austin Metro '83; BMW 323 I veel ex tra's '86; BMW 524 TD automatic '86; BMW 316 gas '77; Datsun Patrol D veel extra's '83; Datsun Cherry 1200 luxe '79; Datsun 180 SX '80; Fiat Panda 45 '83; Ford Granada 2.8 GI automatic '81; Honda Civic 1200 '78; Honda Ci vic 1.5 i GL 16 klep pen '90; Mazda 323 1500 GT '82; Merce des 300D '78; Nissan Sunny 1.3 gas '86; Opel Monza 2.5E au tomatic '82; Opel Corsa TR 1.2 S '86; Opel Kadett gas E 1.8 i Sedan '88; Opel Kadett Hatchback 1.6 D '82; Renault 18 GTX stationcar '83; Toyota Celica 1.6 liftback gas '86; Magirus Oprij wagen met remcilier 4 ton '79; 1-assige aan hangwagen '85. Di verse APK-gekeurde vakantie-auto's. Inruil mogelyk APK gekeurd Leunseweg 22c Venray Ttel. 04780-84805 b.gg tel. 04780-10263 TE KOOP koel/vries kombina- tie ƒ350,-; portable orgel; rieten bruids manden tel. 82553 TE KOOP Opel Kadett Berlina 1.3 S bj '81 tel. 04780-12647 TE KOOP Honda CB 900 F Bold 'Or '79 i.z.g.st. met hal flop en Krauser kofferset tel. 04780-80595 TE KOOP 2 geiten bokjes, scharreleieren, een- de eieren Dolf, Ossendyk 111 TE KOOP dwerggeit, dwergbok en zwartbles ram, 3 mnd oud Mgr. Jenneskensstraat 5 Meerlo 04789-2736 TOPSHOP - POPSHOP - DUMPSH LEGERSHOP G. TERSCHUREN—DIJKS Museumpark 5, Overloon, tel. 04781*' gelegen aan de parkeerplaats Oorlogsra T-shirts en Sweathers Vindt u bij ons in een groot assortiment van veer 1000 stuks o.a. Metallica, Antrax, Iron Maiden, Normaal, palm death, Megadeth, Guns'n Roses, W.' Marrilion, Bon Jovi, Faith no more, Mótfy Kreator, Overkill e.a.v. Dump- en legerkleding Vindt u ook bij ens in een groot assortiment petten, bodywarmers, riemen, camoi ken, legerjassen, legerbroeken enz. Voor de voetballiefhebber Vlaggen (groot en klein)&, minidress, sjaals sen, caps, kusens, speldjes, foto's enz. Ook uw adres voor kado-artikelen, sigaretten en souveniers GEVRAAGD Zelfstandige hulp in de huishouding voor zakengezin. Tevens het opvangen van 2 kinderen, 5 en 8 jaar. Werkzaamhe den soms onregel matig tot 20 uur per week. telefoon: Venray zaak 86817 of privé 86816 TE KOOP nieuwe aartüj G. Claessens Oirloseweg 14 tel. 04780-71381 TE KOOP Dames en 1] fiets met trol remmen Langstraat 8 fc b. REINIGEN VERVEN IMPREGN- REPAREREN STOPPEN VERHUURTAPIJTREINIGER REINIGEN VAN: KLEDING, (VLOER-) KLEDEN DEKI DEKBEDDEN, (VITRAGE-) GORDlfl TROUWJAPONNEN, (TUINSTOEL-) KI™ TAPIJTEN. Winkelcentrum Veltum 58a Tel. 8^ Poststraat 6 Venray (nabij Postkantoor)*

Peel en Maas | 1992 | | pagina 10