Boerenleenbank HAZELNOOTREPEN O™ Gelderse Ham Albert Heijn Smaken verschillen Het „Aanschaffingsfonds" urote m Spaar voor PMC-premies Niet zo goedkoop Maar zo duur mogelijk van de Invalidenbond „St. Liduina" Dek. afdeling Venray -®8§L=r OKTOBERMAAND SPAARMAAND Venray Ysselsteyn Leunen Merselo Oirlo Oostrum Albert Heijn-klanten kopen samen per jaar ruim 30 miljoen chocolade repen. Daarom kan Albert Heijn zulke lage prijzen berekenen. BORSTPLAAT van SVvoor Speculaasbrokken SR™ 49 Tomatensoep ISO gram 69 Yentilatorkachel Haardroger 75 jaar.,, en aktiever dan ooit! Wij zouden waarschijnlijk een enorm getal krijgen, als wij in ons land de mensen gingen tellen, voor wie een ochtend zonder kopje koffie een verloren dag betekent. Ook is 't aantal groot, voor wie een gezellige avond nauw verbonden is aan een of meer koppen van het don kerbruine vocht, terwijl er tenslot te nog talrijke gezinnen, vooral op het platte land, zijn voor welke de koffieketel tussen opstaan en naar bed gaan geen kans krijgt af te koelen. I i I I liTi Nu zou men gemakkelijk veron derstellen, dat bij een dergelijke zondvloed van koffie wel een alge meen recept een vaste manier van bereiden zou zijn, volgens welke de beste en lekkerste koffie kan wor den verkregen. Niets is minder waar. Vrijwel eenieder heef-t zijn eigen manier van bereiden en al zouden er een zeker aantal zijn, die schijnbaar alles hetzelfde doen, dan nóg smaakt de koffie bij mevrouw A heel anders dan die van mevrouw B. VEEL SYSTEMEN Vroeger kenden we in Nederland eigenlijk maar drie wezenlijk ver schillende methoden; de filterpot, de keteltjeskoffie en tante Betje, de tussenvorm, waarbij het katoenen zakje in de ketel ging. Toen kwam de Duiste Melita filter van porce- lein, waarin een filtreerpapier de uiterst fijngemalen koffie tegenhield. Vervolgens deed de perculator van twee boven elkaar geplaatste glazen kolven zijn intrede. Men plaatse 'n vlam onder de met water gevulde onderste kolf; zodra het water kook te, drukte dit zichzelf door een buis in de bovenste kolf, waarin men de koffie had gedaan. Nam men de vlam weg, dan zoog het luchtledige in de onderste kolf de gezette kof fie naar beneden, terwijl een glas filter het koffiedik tegenhield. Een uitstekende methode ,die zich echter door zijn kwetsbare appara tuur niet erg voor het huishouden leende terwijl de aanblik van deze perculator meer aan een laborato rium deed denken dan aan een ge zellige koffietafel. OP ARABISCHE MANIER Maar wij, Nederlanders, zijn niet de enige koffiedrinkers en zeker niet de eersten. De Arabieren en later de 'Turken zijn de grote voorgangers geweest, die de koffie over wijde ge bieden hebben verspreid. Vooral voor de Arabieren met hun noma dische levenswijze was de koffie 'n dankbaar middel het vaak tamelijk kwalijke water dat zij op hun toch ten aantroffen, tot een aangename drank le maken. Zij namen dan ook geen koffie met room maar heel sterke pikzwarte koffie met veel suiker. De koffie met melk of room is een Europese vinding. Wie in Wenen komt (en vóór het neergaan van het ijzeren gordijn ook in de andere Oosteuropese landen) kan daar ge nieten van koffie, bereid op de Ara bisch-Turkse manier. Men krijgt dan een metalen kannetje met een soort schotelvormige bovenkant. Hierin bevindt zich de zeer fijngemalen koffie. De kelner schenkt dit kan netje vol met kokend water, waar door de koffie bruisend komt boven drijven. Na enkele minuten roert men een en ander wat om en wacht weer even. Dan schenkt men, het kanne tje aan een lange steel vasthoudend, voorzichtig het zetsel in een klein kopje: voorzichtig, over de scherpe rand van het schoteltje, om de be zonken koffiedeeltjes achter te hou den, Dan gaat er wat poedersuiker in, die men er op een schoteltje bij krijgt en eventueel wat slagroom. Lekkerder koffie is nauwelijks denkbaar. DE CAFé-FILTRA In Frankrijk en België, waar men van oudsher naast een koffiecultuur van een cichoreicultuur kan spre ken, verdient het aanbeveling steeds een filter te bestellen. Men krijgt dan zo'n gezellig hoge stellage voor zich op tafel, waarmee men zich ge ruime tijd kan amuseren; steeds op letten of hij wel goed doorloopt, of er niet te veel water doorloopt, bij tijds de filter afstellen en op zijn omgekeerde deksel zetten. i 1 i Kortom het koffedrinken is een aangename tijdspassering ook voor men aan het drinken toe is. Gemechaniseerde koffiezetters vin den we hoofdzakelijk in die gezin nen, waar ze uitstekend dienst doen voor „vlug even een kopje koffie". Merkwaardig is, dat de belangstel ling voor werkelijk goede koffie na de oorlog ïn ons land sterk is toe genomen. Waarschijnlijk onder in vloed van het steeds toenemend toe risme is de koffie in de Nederlandse restaurants aanmerkelijk verbeterd, wat weer, samen met het toerisme, van invloed is geweest op de koffie in de gezinnen. ESPRESSOBARS Trof men vroeger methoden voor het zetten van koffie door middel van stoom, uitsluitend in Frankrijk en Italië ,de verbeterde machines op dit gebied hebben de laatste jaren van Italië uit, de wereld veroverd. In Nederland verrijzen de Espres sobars als paddestoelen uit de grond, in Engeland zijn ze een ware rage geworden. Deze echt voortreffelijke koffie is aanleiding geweest voor een grote belangstelling voor allerlei mecha nische apparaten voor huishoudelijk gebruik. Echte fijnproevers beweren echter dat met veel goede koffie en het nodige geduld ideale koffie is te brouwen met een gewone filterpot. Hebt u dat geduld niet, gebruik dan liever wat oploskoffie, wat ook een echte koffie is ,want in de gauwig heid gezette koffie is uit den boze. Koffie is een edele drank, die ver dient dat men er tijd en aandacht aan besteedt en die u rustig moet genieten. U wordt dan beloond met een opgewekte werklust, een leven dige geest en een onvergelijkbaar genoeglijke sfeer. TIEN TIPS VOOR EEN BETER KOPJE KOFFIE 1. Koop het merk koffie dat u het beste smaakt. Er zijn veel ver schillen in herkomst en kwaliteit, laat echter niet de prijs, maar wel de smaak beslissen. 2. Bewaar de koffie niet te lang, maar koop verse waar. 3. Laat de ongemalen bonen niet in de koffiemolen liggen doch schud ze terug in een luchtdichte bus. 4. Maal de koffie zo kort mogelijk voor het zetten. 5. Als u de koffie wat pittiger wenst, doe dan de benodigde hoe veelheid bonen even in een koe- kepan en brand ze voor het zet ten. 6. Zorg er voor, dat het water zo traag, mogelijk door de koffie sij pelt, zodat dit zoveel mogelijk van het koffie-aroma opneemt. Zakt het water er te vlug door heen, werp dan het eerste vocht weg, tot het filter wat beter ver stopt is. 7. Een mespuntje ca^ao in de kof fiepot geeft een iets vollere smaak. 8. Een snufje zout wordt door tal van koffiedrinkers die van har tige spijzen houden, wel op prijs gesteld. 9. In tegenstelling tot de theepot moet de koffiepot voor het zetten grondig omgewassen en met schóón water nagespoeld zijn. Zorg er voor, dat er geen resten van zeepsop of synthetische was- poeder in achterblijven! 10. Drink koffie uit hoge, smalle kop pen met niet teveel melk en ruim suiker, als ze nog goed warm is en bewaar het gebak tot na de laatste slok, anders bederft u uw smaak. Wij vragen nog steeds PERSONEEL geschoold en ongeschoold Aanmelden dagelijks - ook na werktijd - aan de fabriek, bij de portier N.V. INALFA VENRAY Het Consumenten Contact Orgaan heeft een kwestie aangepakt, welke alle kolenstokende gezinnen bij het ingaan van deze winter grondig heeft geërgerd- namelijk de plotse linge stijging van de kolenprijzen. De organisatie komt tot de conlusie, dat vergeleken bij vorig jaar de goedkoopste nootjes drie met onge veer 4 pet. gestegen zijn; de goed koopste parelnootjes met 8 a 11 pet.; de goedkoopste nootjes vier met 10 a 16 pet. en de goedkoopste nootjes vijf met 15 a 20 pet. De beide laatste soorten zijn ver geleken met twee jaar geleden zelfs 22 tot 25 pet. duurder geworden. Opvallend is de prijsstijging van de kleinere soorten, de z.g. viertjes en vijfjes. Juist die soorten, waar naar de vraag sterk is gestegen, om dat de haardenindustrie zich heeft omgeschakeld en haarden heeft ge bouwd, geschikt voor het kleine goed. Het is een oud liberaal standpunt de prijzen te verhogen evenredig met de toenemende vraag. Maar wij vragen ons hier af of de regering, welke een zeer lange vinger in de staatsmijnen steekt, dit wel conse quent vindt in verband met haar „stabiele" lonen- en prijzenpolitiek. Wij wachten met spanning op de verklaring van Minister de Pous. Hem zijn vragen gesteld door Mej. Nolte van de KVP, maar hij heeft tot dusver niet geantwoord. Uit vakkringen vernamen wij een interessante veronderstelling. Deze ingewijde voorziet namelijk het „einde van de vaste brandstoffen". In versneld tempo moeten de in vesteringen „eruit komen". Vandaar een herziene kostprijsberekening en vandaar de hoge prijzen. De minis ter mag antwoorden. geeft U weer de kans om op pakjesavond een prachtige pop thuisbezorgd te krijgen. Deze kans krijgt U door een of meerdere namen op het for mulier in te vullen en voor elke naam f 0.25 te betalen. Deze jaarlijkse actie begint op 29 oktober a.s. DOE MEE Als de bladeren vallen en de avonden langer worden krijgt men als vanzelf be hoefte aan de veilige en warme beslotenheid van huls en gezin. Veilig en warm... ook financieel gezien! Dit is de tijd om weer eens Uw volle aandacht te richten op het grote nut van sparen. Probeer wat meer opzij te leggen of... begin er mee# deze maand nog. BIJ de BOERENLEENBANK bent U welkom. ]$,clCtk> €6tl Uw geld is veilig bij deze grote organisatie. Uw geld ls goéd belegd. Iedere gulden brengt rente op. Uw geld Is steeds gemakkelijk bereikbaar, U kunt er over beschikken wanneer U wilt. Spaar veilig - voordelig en gemakkelijk. goede gewoonte van sparen bij de LITERBLIK FRANKFORTER BIJ elk pakje MacQueen Thee een doosje a 150 gram CHOCOLADE/MOKKA. minmwtMMtiiicmê met amandelen 4 - met balletjes iL literblik e-k-k-k-frkirk-kirk-k ZUINIGE Vergelijkbare winkelwaarde 89.- CLUBPRIjS 48.- JJestelnummer 635 MET DROOGKAP Vergelijkbare winkelwaarde W.» ClUBPRIJS 30.- Bestelnummer 645 KWALITEITSGARANTIE Wanneer u enig AH* artikel niet è!ke cent waard acht die er voof* hebt betaald, dan wordt u door Albert Heijn het volle bedrag ver* goed. Prompt...zonder enige bedenking.

Peel en Maas | 1962 | | pagina 12