IK HOU VAN DE GRUYTER voordeel i voordeel MffimnEH Helpt allen onze Venrayse blinden een blikje Oploskoffie voor slechts f. 1.50 voor slechts 1.1." Nederlanders de minste vlees-eters... 2 poften tomatensoep met rijst 10% KORTING DOOR GOUMANS fa. Parker LL Potlood van den Mnnckhof Weet U wat het verschil is tussen de warme maaltijd van een Ameri kaan en die van een Nederlander? De Amerikaanse maaitijd bestaat uit vlees met aardappelen en groente de Nederlandse is samengesteld uit aardappelen en groente met vlees. Het is merkwaardig, dat Neder land, waarvan de veeteelt wereld beroemd is, een van de zuinigste vleeseters onder de ontwikkelde landen is. Een Amerikaan werkt jaarlijks gemiddeld73 kilo vlees naar binnen, een Australiër 96 kilo en een Nieuw Zeelander is pas met 98 kilo tevre den. De doorsnee Nederlander daar en tegen vindt 41 kilo per jaar al heel welletjes! Er zijn natuurlijk landen, die ook dèar nog onder blijven. De Italianen halen nauwelijks 18 kilo per hoofd per jaar, als men het alleen over rund-, kalfs- en varkensvlees heeft. In Italië wordt echter zeer veel gevogelte geconsumeerd, hetgeen West-Europa vooral in de laatste jaren goed heeft kunnen merken door de hinderlijke achteruitgang van de stand der trekvogels. Waarom eten de Nederlanders betrekkelijk weinig vlees? Waarom schijnen ze minder nodig te hebben dan de Belgen (44.5 per kg. per jaar per hoofd), de Duit sers 47 kg., de Zweden 48.5 kg., de Denen 56 kg., de Fransen 57 kg. of de Britten 58 kg. per jaar en per persoon? Dat ligt op de eerste plaats aan de voedingsgewoonte, zeggen de experts. Van oudsher zijn de Neder landers zo dol op aardappelen, dat zij in het verbruik daarvan wel 't Europese record behalen. Het is ook een kwestie van bud gettering en dan niet in de eerste plaats omdat het gemiddelde Neder landse gezin geen geld voor méér dan de gebruikelijke hoeveelheid vlees en vleeswaren heeft, maar er niet meer geld voor over heeft. Tot zover zijn de deskundigen in hun uitleg nagenoeg unaniem. Maar er zit veel meer aan dit pro bleem vast, en de beredenering daarvan brengt uiteenlopende me ningen aan het licht. Uitgaande van het feit, dat de huisvrouw gewoonlijk niet meer dan een meestal te voren bepaald bedrag per week of per maand bij de slager wil besteden, stelt de ene groep voorstanders van betere vleesvoeding, dat de huisvrouw meer voor dat vaste'bedrag moet kunnen kopen. Akkoord, zegt de andere groep, maar dan moet ze toch niet alleen om zeer speciale soorten vlees vragen. Iedereen wil „fijn vlees zonder vet" hebben. Dat maakt de prijs vanzelf hoger, want slachtvee wordt nog altijd in zijn geheel ge kocht. Valt er van het vlees een belangrijk percentage af, omdat het publiek dit niet verkiest, dan drukt de prijs van het geheel op die soorten, waarnaar wél veel vraag is. Ja maar, werpt een derde groep deskundigen dan op, zijn we in Nederland met de vleesproduktie eigenlijk niet op de verkeerde weg Die vraag raakt het zuivelbeleid. Ondanks het reeds veel besproken feit, dat Nederland te kampen heeft met een overschot van zuivelpro ducten, is bijna al het rundvee dat aan de abattoirs wordt afgeleverd, „afgemolken", hetgeen wil zeggen dat de dieren verscheidene jaren lang uitsluitend voor de melkpro- duktie zijn gebruikt. Na vijf of zes jaar zijn ze gedurende enige maan den „bijgemest" en dan eerst worden ze geschikt bevonden voor de slachtbank. Vanzelfsprekend heeft een derge lijk beleid invloed op de kwaliteit, welke beslist niet slec'it is, maar toch over het algemeen beter zou kunnen zijn. In de laatste jaren zijn veranderingen waarneembaar. Dat is zeker het geval met de zogenaamde „mest-stiertjes", waar van de verzorging dus speciaal gericht is op de direkte consumptie. Maar ja, stieren leveren geen melk. Tenslotte zijn er degenen, volgens wie het beste Nederlandse vlees wordt uitgevoerd en die de export van het fijne varkensvlees als een typerend voorbeeld noemen. Dan toch zeker niet naar de Ameri kaanse militairen in West-Duits land, aldus de tegenwerping, want die bestellen hier vlees van een soort, dat geen enkele goede Nederlandse slager in zijn zaak zou durven hebben. Zo keert het gesprek weer terug naar gewoonte en smaak. Dezelfde Nederlandse hulsvrouw, die haar neus optrekt voor vlees met een randje vet, braadt het in een over daad van (meestal) margarine, al of niet gemengd met andere vetten. Daar keren de voedingsdeskundigen zich bijna allen vierkant tegen. De meeste Nederlanders gebruiken te veel vet, als het maar niet van het vlees is. Het gros van de Amerikanen houdt er een logischere gewoonte op na. Zij vinden dat vlees in het eigen vet gebraden meet worden, om het „lekker mals" te krijgen. Opeten doen ze het vet niet. Ze laten het op hun bord liggen als een soort „sieraad". De waarheid gebiedt echter erbij te zeggen, dat de Amerikanen minder hoge eisen aan het vlees stellen dan het merendeel der Europeanen, die maar blijven zoeken naar de com binatie van „fijn, mager en mals". Dat stelt ook veel hogere eisen aan de vakbekwaamheid der slagers, wat vooral geldt voor Nederland, België en Duitsland. Hoe anders is het echter weer in Engeland. Daar hakt de slager een stuk vee van X 7*^4', i. .m.», want goede koffie is er zo voordelig In de oude (collie- en theezaalc De Gruyter kun je al je vertrouwen stellen wat de kwaliteit betreft. En de prijs Tien procent korting maakt De Gruyter's kollie verreweg de voordeligste van alle I cbti&io&kj 4o\tytdtetL, Bij elke aankoop van 250 gram kollie ol 50 gram Oploskoffie van f. 2.36 samen van f. 1.16 "^Trijst eigen importen eigen expeditie eigen fabrieken v eigen winkels L lML j Algehele regeling en verzorging van &eqiafanlUtn Begrafenisonderneming Telefoon 592 kop tot staart in stukken en ver strekt daarvan de gewenste onsjes vlees aan zijn klanten. In Nederland ligt dat wel een tikje anders. Daar moeten de slagers aan de huisvrouwen zelfs goede recepten verstrekken, om haar duidelijk te maken dat er meer met vlees te doen is dan alleen het bakken van een „lapje" of het braden van een „stukje". NA BIJNA TWEE EEUWEN PUNTEN BREKEN! Cvloeibaar grafiet) Een potlood met een punt die nooït breekt nooft bot wordt» altijd even gelijk matig schrift geeft, dat radeerbaar Is. tiiet vlekken en niet afgeven kam Hier fs 't Parker LL potlood - in modellen van> f 13.50 tot f 65.- (o.a. geheel In stijl met Parker *51" en '21 Verkrijgbaar la diitrse kleuren. WetL gedejh „i,„„miliummintmmmmmmiimimminmmiiiiimuiiiiiiiiimiiiii.mi,| .&U61'&1,qoect fawtt VAN BOXTEL heeft de allernieuwste Philips all-transisfor hoorapparaten. Van nu al kan Uw slechthorendheid voor iedereen onzichtbaar en onmerkbaar blijven. De Philips transistor hoorapparaten bieden U alleen maar voordelen: i a. zeer klein c. ingebouwde luisterspoel b. volkomen onzichtbaar drageo d. zeer lage batterijkosten VAN BOXTEL biedt echter nog meer: deskundige adviezen demonstralie door specialisten, ook aao buis. Batterijen steeds vers uil voorraad leverbaar. Raadpleeg Uw dokter over de mogelijkheden welke Philips transistor-hoorapparaten bieden Onze deskundigen houden zitting op: maandag 14 april a.s. van 11.00 tot 14.00 uur in Café Den Engel, Grotestr. 33 te Venray HONDERDDUIZENDEN KOPEN BIJ VAN BOXTEL, HONDERDDUIZENDEN KUNNEN ZICH NIET VERGISSEN. iiimiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiimiiimiiiiiiiiiiiiiiiniiimiiiitniiiiiiiimnmiiiiimiiiinniiHiiiiiiiiiimiiiiiimHiiHm1""!""1""""""""""

Peel en Maas | 1958 | | pagina 4