Venrayse
Jachthaven
't Leuken en
Valckx Watersport
Argowil Cable
Confection and
Assembly BV
Lely Center Venray
BOG Noord
Limburg
Café 't Upke
NTS Hermus
PEEL EN MAAS
Donderdag 31 december 2009 - Pagina 8
Meer informatie zie ook www.
vop.nu.
Martien en Lianda Valckx heb
ben drie jaar geleden een ingrijpend
besluit in hun leven genomen. Ze zijn
gestopt met hun agrarisch loonbedrijf
en begonnen met Jachthaven 't Leu
ken en Valckx Watersport. Met succes,
want dit jaar zijn ze genomineerd voor
de Venrayse Ondernemersprijzen. In
de jachthaven hebben ook andere vak
mensen hun bedrijf gevestigd, zodat
de watersporter en de jachteigenaar
er terecht kunnen voor een compleet
pakket aan diensten.
"Wij kunnen van a tot z alles aan
bieden," vertelt Martien Valckx. "Bij
vakmanschap hoort ook dat je inzicht
hebt en ver vooruit kunt kijken. Daar
om hebben we de overstap gemaakt
van een agrarisch bedrijf naar een
bedrijf dat gericht is op toerisme en
natuur. Ik zat al sinds mijn 16e in de
landbouw, dus dan is zo'n ingrijpende
ommezwaai wel groot. We zijn nu
drie jaar bezig en we merken dat er
steeds meer publiek komt en dat er
ook grotere jachten aanmeren. Dat
heeft ook te maken met het feit dat
we de Blauwe Vlag hebben gekregen:
een internationale milieuonderschei
ding voor stranden en jachthavens
die hebben aangetoond schoon en
veilig te zijn. Onze klanten willen
vakmanschap en daarom hebben we
ook andere vakmensen om ons heen
verzameld. Een zeilmakerij, een mari
neservice, een scheepstimmerbedrijf,
een winterstalling en een café-restau
rant. Ik vind het prachtig dat collega's
zo positief over ons denken dat ze
ons nomineren. Niet iedereen weet
dat er een mooi stuk recreatie op een
steenworp afstand van Venray ligt. Wij
willen mensen uit de regio prikkelen
om Well als ligplaats te kiezen."
Frank Arts heeft in 2006 Argowil
Cable Confection and Assembly BV
van zijn vader overgenomen. Argo-
wil is gefocust op de assemblage van
draad- en kabelbomen. Het bedrijf
heeft zich gespecialiseerd in de ont
wikkeling en productie van kleine
series en prototypes. Het proces
wordt gekenmerkt door precisie en
maatwerk. Dat moet ook wel, want de
producten mogen niet falen. Daarom
doet Argowill aan 100% eindcontrole
op de doorgang en sluiting van de
systemen.
Frank Arts is vereerd door de nomi
natie. "Maar we zijn niet zo maar geno
mineerd, in het thema vakmanschap
past ons bedrijf precies. We hebben
een verrassend proces. Mensen heb
ben geen beeld bij onze producten,
omdat deze altijd verwerkt zitten in
een ander product. Maar onze kabels
zijn van eminent belang voor de wer
king van dat product. Onze kracht
is dat wij een nichemarkt bedienen.
Onze medewerkers denken met de
klant mee in het ontwikkelen van het
gewenste product. Wij maken voor
namelijk kleine series en prototypes.
We besteden veel aandacht aan het
productieproces. Het is strak geregeld
en we houden alles onder controle.
Het proces moet zo goed mogelijk
verlopen. Ook de menselijke factor is
belangrijk, we willen een goede werk
plek bieden. Wij gaan graag vooruit,
we willen het bedrijf laten groeien.
Naast draad en kabelbomen willen
we ook de volgende stap in het pro
ces zetten, het assembleren van sub-
assemblies. Dat betekent dat we een
breder pakket van diensten gaan ver
lenen aan onze klanten. We worden
toeleverancier tot aan de lopende
band."
len in aanpak en ondernemerschap
en doet ook weer ideeën op. Eigenlijk
beschouw ik het niet als een dag wer
ken, maar als een excursie in eigen
stad. Ik krijg er telkens weer energie
van. Ook maak je wel eens heel bij
zondere dingen mee, maar daar kan ik
natuurlijk niets over vertellen.
U ziet en hoort inderdaad heel
veel. Het enthousiasme van de
genomineerden moet toch ook op
de jury doorslaan?
Dat is zo en je moet goed opletten
dat je je niet per ongeluk verspreekt.
Vooral de bedrijfsbezoeken zijn erg
informatief en natuurlijk wil je die
informatie graag delen. Daarom pra
ten we als juryleden ook altijd even
na. Gelukkig is de geheimhouding
tot nu toe altijd goed gegaan en dat is
ook belangrijk. De ondernemers die
meedoen, stellen zich kwetsbaar op
en hebben recht op een respectvolle
behandeling. Vertrouwelijke informa
tie mag niet op straat komen te lig
gen.
Onderwerp dit jaar is onderne
men en vakmanschap. Hoe bepa
lend is deze combinatie voor het
succes van een bedrijf?
In het begin hebben we als jury
best wel lang gesproken over wat er
nu precies met vakmanschap wordt
bedoeld. Veel voorbeelden zijn daar
bij langsgekomen en al doende heb
ben we daarvan een beeld gevormd
en ook de vragen bedacht die daarbij
horen. Er zijn natuurlijk vakmannen
die niet kunnen ondernemen en dan
krijgen ze de prijs niet. Voorop staat
dat iemand een goede ondernemer
moet zijn. Als hij of zij dan ook nog
een vakman of vakvrouw is, dan komt
de prijs in de buurt.
Wanneer is iemand een vak-
man/-vrouw?
We hebben het vakmanschap rui
mer uitgelegd dan alleen maar het
ambachtelijke werk. Je kunt volgens
ons ook vakman zijn in een industri-
ele omgeving of in de dienstverle
ning. Belangrijk vinden we dat je het
typische van je vakmanschap goed
bijhoudt en dat je het verankert in de
bedrijfsvoering en/of overdraagt aan
je medewerkers of je beoogde opvol
ger, zodat het behouden blijft en zelfs
verder ontwikkelt.
Er zijn nu twee horecaonderne-
mingen genomineerd, is dat een
probleem voor u?
Wij respecteren de keuzen van
de ondernemersverenigingen en
gaan ervan uit dat zij goed hun best
doen om met de beste kandidaten te
komen. Tot nu toe slagen zij daar goed
in en het is eigenlijk nog niet voorge
komen dat we als jury de nominatie
slecht vonden. Spreiding tussen ver
schillende branches maakt het interes
santer, maar is geen halszaak. De twee
horecaondernemingen die dit jaar
zijn voorgedragen zijn totaal verschil
lend in aanpak en bedrijfsvoering.
De eigenheid van een ondernemer
zit meer in de persoon en de manier
waarop hij of zij zijn bedrijf runt, dan
in de sector waarin het bedrijf zich
bevindt.
Als ondernemer kijkt u al lan-
ger in de keukens van veel bedrij
ven. Welke invloed heeft dat op
uzelf?
Toen ik bij de Kamer van Koophan
del werkte heb ik honderden bedrij
ven bezocht en met veel onderne
mers intensieve gesprekken gevoerd
over hun bedrijven. Dat geeft veel ver
gelijkingsmateriaal en het betekent
dat ik altijd wel dingen zie waar een
ondernemer zijn voordeel mee kan
doen. Het mooiste is om te zien dat
een ondernemer er vervolgens mee
aan de slag gaat en dan een tijdje later
succes heeft met die opmerking. Dan
krijg je ook echt gevoel dat het zin
heeft gehad.
De bedrijfsvoering bij Océ, waar
ik nu als Senior Vice President werk,
is door zijn omvang en organisatie
anders. Océ heeft 3 miljard euro
omzet, werkt in 100 landen met zo'n
23.000 medewerkers en heeft wereld
wijd een gerenommeerde positie.
Een zeer innovatief en internationaal
bedrijf. Maar uiteindelijk komt het op
hetzelfde neer: je moet altijd voor een
klant herkenbaar waarde toevoegen
en je zaakjes goed organiseren.
Welke kenmerken, eigenschap
pen en kwaliteiten vindt u het
belangrijkste van een onderne
mer?
De klant voorop stellen en resulta
ten willen bereiken. Kwaliteit leveren
en voortdurend kijken of het beter
kan. Goed om je heen blijven kijken
en inspelen op nieuwe kansen en
bedreigingen. Jezelf goed kennen en
vooral dat doen waar je beter in bent
dan anderen. De dingen waarin je niet
beter bent, moet je goed organiseren
met anderen of je moet ermee stop
pen.
Uw voorganger Jos Waals is een
zeer bedreven man met een uitge
sproken mening. Mogen we van u
hetzelfde verwachten als voorzit
ter?
Net als Jos heb ook ik een uitgespro
ken mening over veel zaken. Ik vind
het erg belangrijk als iemand vooral
zelfzelf is en blijft. Jos Waals deed de
dingen op zijn manier en ik zal ze op
mijn manier doen. De gemeente is
nauw betrokken bij de ondernemers
prijs. Jos heeft daar ongetwijfeld zijn
bijdrage aan geleverd. Hij is in zijn
contacten met de ondernemers daad
krachtig en doortastend. Ook verdiep
te Jos zich goed in de documentatie
en wist dan een paar heel scherpe en
soms venijnige vragen te stellen, waar
mee de kandidaten aan het transpi
reren werden gebracht. Steevast met
een paar stevige uitspraken over de
actualiteit het ijs brekend, koffie aan
de keukentafel en met respect voor de
ondernemer die tegenover hem zat.
Hij liet de mensen meestal achter met
het gevoel dat ze even stevig aan de
tand waren gevoeld, dat ze best nog
het nodige aan hun bedrijf konden
verbeteren. Maar ook met het gevoel
dat ze eerlijk en met respect waren
behandeld. Jos was helder, maar ook
soms onverwacht, verrassend.
Ten slotte... wat kunt u de jeugd
meegeven over ondernemen en
vakmanschap? De jeugd is ten
slotte de toekomst en zonder vak
manschap zijn we nergens.
Op 7 januari 2010 worden in
de schouwburg van Venray voor
de negende keer de Venrayse
Ondernemers Prijzen uitgereikt.
De prijzen zijn bedoeld ter stimu
lering van het ondernemerschap
in de gemeente Venray. Delene
van den Munckhof, lid van het
organisatiecomité, sprak met o.a.
juryvoorzitter Harry Loozen over
de Venrayse Ondernemers Prijzen
en de betekenis voor de jury.
De jury bestaat dit jaar uit Harry
Clevens, Jan Thomassen, Wilma
Manders en u zelf. Bent u tevre
den over deze nieuwe samenstel
ling?
De jury moet bestaan uit personen
uit Venray die verstand van zaken heb
ben, integer en onafhankelijk zijn.
Ook is het belangrijk dat er onderne
mers in zitten. We hebben een helder
profiel geformuleerd. Tegen dat licht
zijn de nieuwe kandidaten geselec
teerd en aangezocht. Ik ben ervan
overtuigd dat we daar tot nu toe goed
in geslaagd zijn.
Wat betekent de Ondernemers
prijs voor u?
Als voormalig directeur van de
Kamer van Koophandel heb ik de afge
lopen jaren op veel plaatsen onderne
mersprijzen van allerlei soort en aard
meegemaakt. De Loek Nelissen Prijs
in Venray is zowel als concept als in
de uitvoering uniek. Het mes snijdt
als het ware aan alle kanten: via alle
ondernemersverenigingen is er grote
betrokkenheid van het hele Venrayse
bedrijfsleven. Door de jaarlijks wis
selende thema's komen alle aspecten
van het ondernemen aan de orde en
zijn er ook steeds weer nieuwe kans
hebbers. Door de combinatie met de
jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst in
de schouwburg is er sprake van een
uitstekend netwerkevenement. De
deelnemers worden door hun deel
name gedwongen om zich goed te
verdiepen in en voor te bereiden op
het onderwerp en dat geeft hen een
duidelijke impuls en richting in hun
ondernemerschap. Doordat de onder
nemers zelf moeten presenteren ont
staat er vaak onverwachte creativiteit
en verborgen presentatiekwaliteiten
komen naar boven. Het toont dat
ondernemers in Venray betrokken en
goed met elkaar omgaan en dat Venray
een gemeente is waar het goed onder
nemen is. En tenslotte is het gewoon
een heel leuke avond, waar je in het
algemeen laat van thuis komt.
Als jury bezoeken jullie alle
genomineerde bedrijven. Hoe
wordt dit ervaren?
De kandidaten zijn zonder uitzonde
ring gastvrij en meestal erg goed voor
bereid. Je ziet dat ze de zaak netjes op
orde hebben gemaakt en sommigen
hebben zich zelfs in nieuwe kleren
gestoken of zijn net naar de kapper
geweest. Ze zijn ook regelmatig erg
zenuwachtig, maar als juryleden pro
beren we meteen het ijs te breken en
de kandidaten op hun gemak te stel
len. Na vijf minuten loopt het op rol
letjes. De jury vindt het ook waarde
vol en leuk om te doen. Je komt zo bij
veel Venrayse bedrijven en kunt echt
een kijkje nemen in de keuken van de
bedrijfsvoering. Je ziet grote verschil-
Foto jury v.l.n.r: Jan Thomassen,
Harry Loozen, Harry Clevens en
Wilma Manders
Geert en Mariet Janssen zijn de
mensen achter Lely Center Venray,
een servicecenter van de producent
van de melkrobot. Hun vakmanschap
is de service die ze hun klanten bie
den. Klanten van Lely Center Venray
krijgen optimale begeleiding bij hun
Lely Melkrobot: voor, tijdens en na de
installatie. Om klanten uitstekend te
kunnen begeleiden, krijgen de mon
teurs uitgebreide scholing.
Bij Lely Center neemt Mariet Jans
sen de administratie en verkoop op
zich en Geert Janssen houdt zich
bezig met het technische gedeelte.
Binnen enkele jaren groeide het
bedrijf van vier medewerkers, naast
Mariet en Geert Janssen, naar 23 per
soneelsleden. Medewerkers hebben
specifieke technische kennis nodig
en lopen daarom een half jaar met
een ervaren monteur mee, en volgen
een opleiding specifiek toegespitst op
de melkrobot.
"Wij vinden het schitterend dat
we genomineerd zijn voor de onder
nemersprijzen," zegt Geert Janssen.
"Het is een eer om voorgedragen te
worden. Vooral omdat we pas drie jaar
voor onszelf bezig zijn. Onze kracht
is dat we de grote groei hebben kun
nen bijhouden. Je moet altijd de juiste
kennis in huis hebben om klanten van
informatie te kunnen voorzien. We
denken er veel over na hoe we de ser
vice voor klanten kunnen verbeteren,
bijvoorbeeld door middel van klant-
tevredenheidsonderzoeken. We vin
den interne scholing en scholing aan
klanten heel belangrijk.. Klanten kun
nen deelnemen aan studiegroepjes en
krijgen veel begeleiding. Heel belang
rijk is ook de 24 uurs storingsdienst.
Onze monteurs staan 24 uur per dag
klaar voor onze klanten. Zo bieden we
klanten toegevoegde waarde."
Ga zo lang mogelijk naar school en
ontwikkel jezelf zoveel mogelijk. Daar
van zul je later altijd veel plezier bele
ven en dingen beter begrijpen. Zorg
dat wat je doet, goed doet en probeer
daarin de beste te worden.
Als we het in Europa en de rest van
de wereld economisch goed willen
(blijven) doen, moeten we ons onder
scheiden in die dingen waar we beter
in zijn of beter in kunnen worden.
De beste vakmannen zullen altijd een
goede boterham verdienen en plezier
hebben in hun werk.
Wat vinden de andere juryleden
van het thema?
Wilma Manders gaf haar mening
over het thema. Manders: "vakman
schap is breed. Het is niet alleen
ambachtelijk beroep uitoefenen maar
kan ook de gedreven ondernemer
zijn".
Wat is uw eigen link met onder
nemen en vakmanschap?
Harry Clevens vertelt hierover: "Ik
kom zelf uit het groot bedrijf, Xerox,
Vodafone, Rabobank International,
De Lage Landen. Hier is vakmanschap
zeker zeer relevant, maar in combi
natie met ondernemerschap erg ver
schillend met het klein- en midden
bedrijf. Ik kom wel uit een midden
standsgezin. Mijn vader was bakker
en mijn moeder kruidenier. Onderne
merschap en vakmanschap kunnen
juist in deze wat moeilijkere econo
mische tijd bepalend zijn voor succes
en continuïteit. Als je alle facetten van
de bedrijfsprocessen en producten
beheerst, ben je ook in staat om zelf
keuzes te maken en zo nodig offers te
brengen. Ik denk overigens dat ook in
grotere bedrijven uiteindelijk het vak
manschap bepalend is. De rol en posi
tie van de general manager, die overal
wat van weet maar weinig diepgang
heeft, heeft zijn langste tijd gehad. Het
gaat niet meer alleen om het managen
van mensen maar meer om de inhoud
en daarvoor heb je weer kennis en
ervaring nodig om dat te kunnen
beoordelen en consolideren."
Carel Fijen is niet het type onder
nemer dat al op jonge leeftijd wist dat
hij ooit voor zichzelf zou beginnen.
De geboren en getogen Sittardenaar
werkte lange tijd in Zuid-Limburg als
commercieel vastgoedmakelaar. Toen
een filiaal nieuw leven moest worden
ingeblazen, maakte hij de stap naar
Noord-Limburg. Carel Fijen kende
er niemand. Het filiaal kwam niet
tot wasdom, maar hij had zijn huis al
gekocht. Daarom is hij in een garage
in Smakt, onder de vleugels van de
heilige St. Jozef, voor zichzelf begon
nen als woning- en bedrijfsmakelaar.
Op 1 december bestaat zijn bedrijf
10 jaar en is het de garage al lang ont
groeid.
Het ondernemersklimaat in de
regio Venray noemt Carel Fijen pret
tig. "Er heerst een positieve sfeer en
er zijn goede ondernemers. Met BOG
Noord-Limburg bieden we bedrijven
iets unieks: een combinatie van make
laardij en bemiddelen. Dat betekent
dat we initiatief nemen en meeden
ken met ondernemers die vaak iets
van de overheid willen overnemen.
Wij kopen aan en proberen geschillen
op te lossen. Wij denken na over de
toekomst, zodat problemen worden
voorzien. Wij zetten ons actief in om
voor bedrijven huisvesting in de regio
te vinden. Hiermee wordt de werk
gelegenheid veiliggesteld. Daarnaast
hebben we met Carel Fijen Makelaar
dij software ontwikkeld om andere
makelaars van dienst te kunnen zijn.
Zo ontlasten we makelaars die in deze
moeilijke tijden in de problemen zijn
geraakt. Hiermee dragen wij bij aan de
continuïteit van de makelaardijmarkt
in de regio. Dat maakt ons tot een
ander type makelaar dan de doorsnee
makelaar."
Hoe pakken jullie de jurering
aan?
Manders: "We stellen de vragen die
ons na aan het hart liggen en beoor
delen daar vervolgens samen over tij
dens een intensieve bespreking."
Clevens: "Ook heb je een standaard
vragenlijst nodig om ook gestructu
reerd tot een keuze te kunnen komen.
Door de brede en gedifferentieerde
ervaring van de juryleden zijn we
instaat om de vragen en de antwoor
den daarop verder te verdiepen, zodat
er een helder beeld ontstaat."
De juryleden besluiten dan ook na
alle bedrijfsbezoeken, presentaties en
besprekingen dat zij ervan overtuigd
zijn dat ze de beste ondernemer van
Venray en omgeving zullen kiezen en
deze vervolgens in de nieuwjaarsbij
eenkomst van 7 januari groots in de
bloemetjes zullen zetten.
Rien Min-Verheugen staat al 28 jaar
achter de bar van café 't Upke. Venray
weet haar café goed te vinden, vooral
tijdens feesten en festiviteiten zoals
nieuwjaarsdag, carnaval en de kermis.
"Dan staat half Venray in mijn café."
"Ik had niet gedacht dat ik genomi
neerd zou worden." Rien Min-Verheu-
gen is nog steeds verbaasd. "Ik zorg al
een hele tijd voor een biertje, wijntje,
kopje koffie en een borreltje, maar ik
ben per toeval beland in 't Upke. De
zaak liep niet en iemand vroeg me
of dat niets voor mij zou zijn. Mijn
ouders hadden vroeger een restau
rant en een patisserie, dus mijn liefde
voor de horeca is er met de paplepel
ingegoten. Tijdens de eerste carnaval
liep het als een trein, iedereen stond
bij mij op de stoep om naar binnen
te mogen. Terwijl het een café van 40
m2 is. Iedereen zegt dat het bij mij het
gezelligst is. Ik denk dat ik ook ben
genomineerd, omdat ik al zo lang zelf
de tent run. Op drukke dagen krijg
ik hulp van mijn dochters Maud en
Floor. Vakmanschap is in mijn geval
weten waarmee je bezig bent. Je moet
je producten op een zo goed moge
lijke manier aanbieden aan je gasten.
95% van deze gasten is vaste klant.
Veel verenigingen, zoals de Piëlhaas,
vergaderen bij mij. Ze doen dat al 27
jaar en ik vind het een hele eer dat ze
't Upke trouw blijven."
Bij NTS Hermus werken vakmen
sen in plaatwerk. Met dit plaatwerk en
bijbehorende kabelbomen, draai- en
freesdelen worden complete modules
en machines afgeleverd. Het plaat
werk geeft producten een buitenkant.
Bart Beune staat aan het roer van het
voormalige familiebedrijf. NTS Her
mus onderscheidt zich van concur
renten door het complete traject te
verzorgen.
Bart Beune was verrast door de
nominatie voor de Venrayse Onder
nemersprijzen. "Ik vind het geweldig
dat we genomineerd zijn, een hele eer.
Maar het past wel, want we hebben
écht vakmanschap in huis. Wij maken
van simpele, platte platen een com
pleet product. Zo geven we het een
gezicht. Wij hebben ons door de jaren
heen ontwikkeld tot een specialist in
precisieplaatwerk. Onze markten zijn
heel divers. Deze diversiteit is ook
belangrijk voor de continuïteit van
het bedrijf. Er werken 60 mensen bij
ons. Onze kracht is dat we klanten van
het begin tot het eind begeleiden. We
werken samen met designers en voor
het ontwerp hebben we engineers in
huis die uitzoeken hoe het product
kan worden gemaakt. Vervolgens
doen we de inkoop, de productie en
voorzien de producten van een lak-
laag. We werken met een enthousiast
team. We zijn sinds 1988 geen familie
bedrijf meer, maar zijn wel één grote
familie. Ook dragen we een steentje
bij aan de scholing van jeugd, door
mee te werken aan het 'Kies Techniek'
programma."
Producten die NTS Hermus ver
vaardigt, zijn onder meer zuilen voor
het meten van gewicht en bloeddruk,
verkoopautomaten voor snoep of fris
drank en apparaten voor de medische
markt. De afgelopen jaren heeft het
bedrijf veel geïnvesteerd in hoogwaar
dige technologie, zoals een laserlasma-
chine.