Venrayse Jachthaven 't Leuken en Valckx Watersport Argowil Cable Confection and Assembly BV Lely Center Venray BOG Noord Limburg Café 't Upke NTS Hermus PEEL EN MAAS Donderdag 31 december 2009 - Pagina 8 Meer informatie zie ook www. vop.nu. Martien en Lianda Valckx heb ben drie jaar geleden een ingrijpend besluit in hun leven genomen. Ze zijn gestopt met hun agrarisch loonbedrijf en begonnen met Jachthaven 't Leu ken en Valckx Watersport. Met succes, want dit jaar zijn ze genomineerd voor de Venrayse Ondernemersprijzen. In de jachthaven hebben ook andere vak mensen hun bedrijf gevestigd, zodat de watersporter en de jachteigenaar er terecht kunnen voor een compleet pakket aan diensten. "Wij kunnen van a tot z alles aan bieden," vertelt Martien Valckx. "Bij vakmanschap hoort ook dat je inzicht hebt en ver vooruit kunt kijken. Daar om hebben we de overstap gemaakt van een agrarisch bedrijf naar een bedrijf dat gericht is op toerisme en natuur. Ik zat al sinds mijn 16e in de landbouw, dus dan is zo'n ingrijpende ommezwaai wel groot. We zijn nu drie jaar bezig en we merken dat er steeds meer publiek komt en dat er ook grotere jachten aanmeren. Dat heeft ook te maken met het feit dat we de Blauwe Vlag hebben gekregen: een internationale milieuonderschei ding voor stranden en jachthavens die hebben aangetoond schoon en veilig te zijn. Onze klanten willen vakmanschap en daarom hebben we ook andere vakmensen om ons heen verzameld. Een zeilmakerij, een mari neservice, een scheepstimmerbedrijf, een winterstalling en een café-restau rant. Ik vind het prachtig dat collega's zo positief over ons denken dat ze ons nomineren. Niet iedereen weet dat er een mooi stuk recreatie op een steenworp afstand van Venray ligt. Wij willen mensen uit de regio prikkelen om Well als ligplaats te kiezen." Frank Arts heeft in 2006 Argowil Cable Confection and Assembly BV van zijn vader overgenomen. Argo- wil is gefocust op de assemblage van draad- en kabelbomen. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in de ont wikkeling en productie van kleine series en prototypes. Het proces wordt gekenmerkt door precisie en maatwerk. Dat moet ook wel, want de producten mogen niet falen. Daarom doet Argowill aan 100% eindcontrole op de doorgang en sluiting van de systemen. Frank Arts is vereerd door de nomi natie. "Maar we zijn niet zo maar geno mineerd, in het thema vakmanschap past ons bedrijf precies. We hebben een verrassend proces. Mensen heb ben geen beeld bij onze producten, omdat deze altijd verwerkt zitten in een ander product. Maar onze kabels zijn van eminent belang voor de wer king van dat product. Onze kracht is dat wij een nichemarkt bedienen. Onze medewerkers denken met de klant mee in het ontwikkelen van het gewenste product. Wij maken voor namelijk kleine series en prototypes. We besteden veel aandacht aan het productieproces. Het is strak geregeld en we houden alles onder controle. Het proces moet zo goed mogelijk verlopen. Ook de menselijke factor is belangrijk, we willen een goede werk plek bieden. Wij gaan graag vooruit, we willen het bedrijf laten groeien. Naast draad en kabelbomen willen we ook de volgende stap in het pro ces zetten, het assembleren van sub- assemblies. Dat betekent dat we een breder pakket van diensten gaan ver lenen aan onze klanten. We worden toeleverancier tot aan de lopende band." len in aanpak en ondernemerschap en doet ook weer ideeën op. Eigenlijk beschouw ik het niet als een dag wer ken, maar als een excursie in eigen stad. Ik krijg er telkens weer energie van. Ook maak je wel eens heel bij zondere dingen mee, maar daar kan ik natuurlijk niets over vertellen. U ziet en hoort inderdaad heel veel. Het enthousiasme van de genomineerden moet toch ook op de jury doorslaan? Dat is zo en je moet goed opletten dat je je niet per ongeluk verspreekt. Vooral de bedrijfsbezoeken zijn erg informatief en natuurlijk wil je die informatie graag delen. Daarom pra ten we als juryleden ook altijd even na. Gelukkig is de geheimhouding tot nu toe altijd goed gegaan en dat is ook belangrijk. De ondernemers die meedoen, stellen zich kwetsbaar op en hebben recht op een respectvolle behandeling. Vertrouwelijke informa tie mag niet op straat komen te lig gen. Onderwerp dit jaar is onderne men en vakmanschap. Hoe bepa lend is deze combinatie voor het succes van een bedrijf? In het begin hebben we als jury best wel lang gesproken over wat er nu precies met vakmanschap wordt bedoeld. Veel voorbeelden zijn daar bij langsgekomen en al doende heb ben we daarvan een beeld gevormd en ook de vragen bedacht die daarbij horen. Er zijn natuurlijk vakmannen die niet kunnen ondernemen en dan krijgen ze de prijs niet. Voorop staat dat iemand een goede ondernemer moet zijn. Als hij of zij dan ook nog een vakman of vakvrouw is, dan komt de prijs in de buurt. Wanneer is iemand een vak- man/-vrouw? We hebben het vakmanschap rui mer uitgelegd dan alleen maar het ambachtelijke werk. Je kunt volgens ons ook vakman zijn in een industri- ele omgeving of in de dienstverle ning. Belangrijk vinden we dat je het typische van je vakmanschap goed bijhoudt en dat je het verankert in de bedrijfsvoering en/of overdraagt aan je medewerkers of je beoogde opvol ger, zodat het behouden blijft en zelfs verder ontwikkelt. Er zijn nu twee horecaonderne- mingen genomineerd, is dat een probleem voor u? Wij respecteren de keuzen van de ondernemersverenigingen en gaan ervan uit dat zij goed hun best doen om met de beste kandidaten te komen. Tot nu toe slagen zij daar goed in en het is eigenlijk nog niet voorge komen dat we als jury de nominatie slecht vonden. Spreiding tussen ver schillende branches maakt het interes santer, maar is geen halszaak. De twee horecaondernemingen die dit jaar zijn voorgedragen zijn totaal verschil lend in aanpak en bedrijfsvoering. De eigenheid van een ondernemer zit meer in de persoon en de manier waarop hij of zij zijn bedrijf runt, dan in de sector waarin het bedrijf zich bevindt. Als ondernemer kijkt u al lan- ger in de keukens van veel bedrij ven. Welke invloed heeft dat op uzelf? Toen ik bij de Kamer van Koophan del werkte heb ik honderden bedrij ven bezocht en met veel onderne mers intensieve gesprekken gevoerd over hun bedrijven. Dat geeft veel ver gelijkingsmateriaal en het betekent dat ik altijd wel dingen zie waar een ondernemer zijn voordeel mee kan doen. Het mooiste is om te zien dat een ondernemer er vervolgens mee aan de slag gaat en dan een tijdje later succes heeft met die opmerking. Dan krijg je ook echt gevoel dat het zin heeft gehad. De bedrijfsvoering bij Océ, waar ik nu als Senior Vice President werk, is door zijn omvang en organisatie anders. Océ heeft 3 miljard euro omzet, werkt in 100 landen met zo'n 23.000 medewerkers en heeft wereld wijd een gerenommeerde positie. Een zeer innovatief en internationaal bedrijf. Maar uiteindelijk komt het op hetzelfde neer: je moet altijd voor een klant herkenbaar waarde toevoegen en je zaakjes goed organiseren. Welke kenmerken, eigenschap pen en kwaliteiten vindt u het belangrijkste van een onderne mer? De klant voorop stellen en resulta ten willen bereiken. Kwaliteit leveren en voortdurend kijken of het beter kan. Goed om je heen blijven kijken en inspelen op nieuwe kansen en bedreigingen. Jezelf goed kennen en vooral dat doen waar je beter in bent dan anderen. De dingen waarin je niet beter bent, moet je goed organiseren met anderen of je moet ermee stop pen. Uw voorganger Jos Waals is een zeer bedreven man met een uitge sproken mening. Mogen we van u hetzelfde verwachten als voorzit ter? Net als Jos heb ook ik een uitgespro ken mening over veel zaken. Ik vind het erg belangrijk als iemand vooral zelfzelf is en blijft. Jos Waals deed de dingen op zijn manier en ik zal ze op mijn manier doen. De gemeente is nauw betrokken bij de ondernemers prijs. Jos heeft daar ongetwijfeld zijn bijdrage aan geleverd. Hij is in zijn contacten met de ondernemers daad krachtig en doortastend. Ook verdiep te Jos zich goed in de documentatie en wist dan een paar heel scherpe en soms venijnige vragen te stellen, waar mee de kandidaten aan het transpi reren werden gebracht. Steevast met een paar stevige uitspraken over de actualiteit het ijs brekend, koffie aan de keukentafel en met respect voor de ondernemer die tegenover hem zat. Hij liet de mensen meestal achter met het gevoel dat ze even stevig aan de tand waren gevoeld, dat ze best nog het nodige aan hun bedrijf konden verbeteren. Maar ook met het gevoel dat ze eerlijk en met respect waren behandeld. Jos was helder, maar ook soms onverwacht, verrassend. Ten slotte... wat kunt u de jeugd meegeven over ondernemen en vakmanschap? De jeugd is ten slotte de toekomst en zonder vak manschap zijn we nergens. Op 7 januari 2010 worden in de schouwburg van Venray voor de negende keer de Venrayse Ondernemers Prijzen uitgereikt. De prijzen zijn bedoeld ter stimu lering van het ondernemerschap in de gemeente Venray. Delene van den Munckhof, lid van het organisatiecomité, sprak met o.a. juryvoorzitter Harry Loozen over de Venrayse Ondernemers Prijzen en de betekenis voor de jury. De jury bestaat dit jaar uit Harry Clevens, Jan Thomassen, Wilma Manders en u zelf. Bent u tevre den over deze nieuwe samenstel ling? De jury moet bestaan uit personen uit Venray die verstand van zaken heb ben, integer en onafhankelijk zijn. Ook is het belangrijk dat er onderne mers in zitten. We hebben een helder profiel geformuleerd. Tegen dat licht zijn de nieuwe kandidaten geselec teerd en aangezocht. Ik ben ervan overtuigd dat we daar tot nu toe goed in geslaagd zijn. Wat betekent de Ondernemers prijs voor u? Als voormalig directeur van de Kamer van Koophandel heb ik de afge lopen jaren op veel plaatsen onderne mersprijzen van allerlei soort en aard meegemaakt. De Loek Nelissen Prijs in Venray is zowel als concept als in de uitvoering uniek. Het mes snijdt als het ware aan alle kanten: via alle ondernemersverenigingen is er grote betrokkenheid van het hele Venrayse bedrijfsleven. Door de jaarlijks wis selende thema's komen alle aspecten van het ondernemen aan de orde en zijn er ook steeds weer nieuwe kans hebbers. Door de combinatie met de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst in de schouwburg is er sprake van een uitstekend netwerkevenement. De deelnemers worden door hun deel name gedwongen om zich goed te verdiepen in en voor te bereiden op het onderwerp en dat geeft hen een duidelijke impuls en richting in hun ondernemerschap. Doordat de onder nemers zelf moeten presenteren ont staat er vaak onverwachte creativiteit en verborgen presentatiekwaliteiten komen naar boven. Het toont dat ondernemers in Venray betrokken en goed met elkaar omgaan en dat Venray een gemeente is waar het goed onder nemen is. En tenslotte is het gewoon een heel leuke avond, waar je in het algemeen laat van thuis komt. Als jury bezoeken jullie alle genomineerde bedrijven. Hoe wordt dit ervaren? De kandidaten zijn zonder uitzonde ring gastvrij en meestal erg goed voor bereid. Je ziet dat ze de zaak netjes op orde hebben gemaakt en sommigen hebben zich zelfs in nieuwe kleren gestoken of zijn net naar de kapper geweest. Ze zijn ook regelmatig erg zenuwachtig, maar als juryleden pro beren we meteen het ijs te breken en de kandidaten op hun gemak te stel len. Na vijf minuten loopt het op rol letjes. De jury vindt het ook waarde vol en leuk om te doen. Je komt zo bij veel Venrayse bedrijven en kunt echt een kijkje nemen in de keuken van de bedrijfsvoering. Je ziet grote verschil- Foto jury v.l.n.r: Jan Thomassen, Harry Loozen, Harry Clevens en Wilma Manders Geert en Mariet Janssen zijn de mensen achter Lely Center Venray, een servicecenter van de producent van de melkrobot. Hun vakmanschap is de service die ze hun klanten bie den. Klanten van Lely Center Venray krijgen optimale begeleiding bij hun Lely Melkrobot: voor, tijdens en na de installatie. Om klanten uitstekend te kunnen begeleiden, krijgen de mon teurs uitgebreide scholing. Bij Lely Center neemt Mariet Jans sen de administratie en verkoop op zich en Geert Janssen houdt zich bezig met het technische gedeelte. Binnen enkele jaren groeide het bedrijf van vier medewerkers, naast Mariet en Geert Janssen, naar 23 per soneelsleden. Medewerkers hebben specifieke technische kennis nodig en lopen daarom een half jaar met een ervaren monteur mee, en volgen een opleiding specifiek toegespitst op de melkrobot. "Wij vinden het schitterend dat we genomineerd zijn voor de onder nemersprijzen," zegt Geert Janssen. "Het is een eer om voorgedragen te worden. Vooral omdat we pas drie jaar voor onszelf bezig zijn. Onze kracht is dat we de grote groei hebben kun nen bijhouden. Je moet altijd de juiste kennis in huis hebben om klanten van informatie te kunnen voorzien. We denken er veel over na hoe we de ser vice voor klanten kunnen verbeteren, bijvoorbeeld door middel van klant- tevredenheidsonderzoeken. We vin den interne scholing en scholing aan klanten heel belangrijk.. Klanten kun nen deelnemen aan studiegroepjes en krijgen veel begeleiding. Heel belang rijk is ook de 24 uurs storingsdienst. Onze monteurs staan 24 uur per dag klaar voor onze klanten. Zo bieden we klanten toegevoegde waarde." Ga zo lang mogelijk naar school en ontwikkel jezelf zoveel mogelijk. Daar van zul je later altijd veel plezier bele ven en dingen beter begrijpen. Zorg dat wat je doet, goed doet en probeer daarin de beste te worden. Als we het in Europa en de rest van de wereld economisch goed willen (blijven) doen, moeten we ons onder scheiden in die dingen waar we beter in zijn of beter in kunnen worden. De beste vakmannen zullen altijd een goede boterham verdienen en plezier hebben in hun werk. Wat vinden de andere juryleden van het thema? Wilma Manders gaf haar mening over het thema. Manders: "vakman schap is breed. Het is niet alleen ambachtelijk beroep uitoefenen maar kan ook de gedreven ondernemer zijn". Wat is uw eigen link met onder nemen en vakmanschap? Harry Clevens vertelt hierover: "Ik kom zelf uit het groot bedrijf, Xerox, Vodafone, Rabobank International, De Lage Landen. Hier is vakmanschap zeker zeer relevant, maar in combi natie met ondernemerschap erg ver schillend met het klein- en midden bedrijf. Ik kom wel uit een midden standsgezin. Mijn vader was bakker en mijn moeder kruidenier. Onderne merschap en vakmanschap kunnen juist in deze wat moeilijkere econo mische tijd bepalend zijn voor succes en continuïteit. Als je alle facetten van de bedrijfsprocessen en producten beheerst, ben je ook in staat om zelf keuzes te maken en zo nodig offers te brengen. Ik denk overigens dat ook in grotere bedrijven uiteindelijk het vak manschap bepalend is. De rol en posi tie van de general manager, die overal wat van weet maar weinig diepgang heeft, heeft zijn langste tijd gehad. Het gaat niet meer alleen om het managen van mensen maar meer om de inhoud en daarvoor heb je weer kennis en ervaring nodig om dat te kunnen beoordelen en consolideren." Carel Fijen is niet het type onder nemer dat al op jonge leeftijd wist dat hij ooit voor zichzelf zou beginnen. De geboren en getogen Sittardenaar werkte lange tijd in Zuid-Limburg als commercieel vastgoedmakelaar. Toen een filiaal nieuw leven moest worden ingeblazen, maakte hij de stap naar Noord-Limburg. Carel Fijen kende er niemand. Het filiaal kwam niet tot wasdom, maar hij had zijn huis al gekocht. Daarom is hij in een garage in Smakt, onder de vleugels van de heilige St. Jozef, voor zichzelf begon nen als woning- en bedrijfsmakelaar. Op 1 december bestaat zijn bedrijf 10 jaar en is het de garage al lang ont groeid. Het ondernemersklimaat in de regio Venray noemt Carel Fijen pret tig. "Er heerst een positieve sfeer en er zijn goede ondernemers. Met BOG Noord-Limburg bieden we bedrijven iets unieks: een combinatie van make laardij en bemiddelen. Dat betekent dat we initiatief nemen en meeden ken met ondernemers die vaak iets van de overheid willen overnemen. Wij kopen aan en proberen geschillen op te lossen. Wij denken na over de toekomst, zodat problemen worden voorzien. Wij zetten ons actief in om voor bedrijven huisvesting in de regio te vinden. Hiermee wordt de werk gelegenheid veiliggesteld. Daarnaast hebben we met Carel Fijen Makelaar dij software ontwikkeld om andere makelaars van dienst te kunnen zijn. Zo ontlasten we makelaars die in deze moeilijke tijden in de problemen zijn geraakt. Hiermee dragen wij bij aan de continuïteit van de makelaardijmarkt in de regio. Dat maakt ons tot een ander type makelaar dan de doorsnee makelaar." Hoe pakken jullie de jurering aan? Manders: "We stellen de vragen die ons na aan het hart liggen en beoor delen daar vervolgens samen over tij dens een intensieve bespreking." Clevens: "Ook heb je een standaard vragenlijst nodig om ook gestructu reerd tot een keuze te kunnen komen. Door de brede en gedifferentieerde ervaring van de juryleden zijn we instaat om de vragen en de antwoor den daarop verder te verdiepen, zodat er een helder beeld ontstaat." De juryleden besluiten dan ook na alle bedrijfsbezoeken, presentaties en besprekingen dat zij ervan overtuigd zijn dat ze de beste ondernemer van Venray en omgeving zullen kiezen en deze vervolgens in de nieuwjaarsbij eenkomst van 7 januari groots in de bloemetjes zullen zetten. Rien Min-Verheugen staat al 28 jaar achter de bar van café 't Upke. Venray weet haar café goed te vinden, vooral tijdens feesten en festiviteiten zoals nieuwjaarsdag, carnaval en de kermis. "Dan staat half Venray in mijn café." "Ik had niet gedacht dat ik genomi neerd zou worden." Rien Min-Verheu- gen is nog steeds verbaasd. "Ik zorg al een hele tijd voor een biertje, wijntje, kopje koffie en een borreltje, maar ik ben per toeval beland in 't Upke. De zaak liep niet en iemand vroeg me of dat niets voor mij zou zijn. Mijn ouders hadden vroeger een restau rant en een patisserie, dus mijn liefde voor de horeca is er met de paplepel ingegoten. Tijdens de eerste carnaval liep het als een trein, iedereen stond bij mij op de stoep om naar binnen te mogen. Terwijl het een café van 40 m2 is. Iedereen zegt dat het bij mij het gezelligst is. Ik denk dat ik ook ben genomineerd, omdat ik al zo lang zelf de tent run. Op drukke dagen krijg ik hulp van mijn dochters Maud en Floor. Vakmanschap is in mijn geval weten waarmee je bezig bent. Je moet je producten op een zo goed moge lijke manier aanbieden aan je gasten. 95% van deze gasten is vaste klant. Veel verenigingen, zoals de Piëlhaas, vergaderen bij mij. Ze doen dat al 27 jaar en ik vind het een hele eer dat ze 't Upke trouw blijven." Bij NTS Hermus werken vakmen sen in plaatwerk. Met dit plaatwerk en bijbehorende kabelbomen, draai- en freesdelen worden complete modules en machines afgeleverd. Het plaat werk geeft producten een buitenkant. Bart Beune staat aan het roer van het voormalige familiebedrijf. NTS Her mus onderscheidt zich van concur renten door het complete traject te verzorgen. Bart Beune was verrast door de nominatie voor de Venrayse Onder nemersprijzen. "Ik vind het geweldig dat we genomineerd zijn, een hele eer. Maar het past wel, want we hebben écht vakmanschap in huis. Wij maken van simpele, platte platen een com pleet product. Zo geven we het een gezicht. Wij hebben ons door de jaren heen ontwikkeld tot een specialist in precisieplaatwerk. Onze markten zijn heel divers. Deze diversiteit is ook belangrijk voor de continuïteit van het bedrijf. Er werken 60 mensen bij ons. Onze kracht is dat we klanten van het begin tot het eind begeleiden. We werken samen met designers en voor het ontwerp hebben we engineers in huis die uitzoeken hoe het product kan worden gemaakt. Vervolgens doen we de inkoop, de productie en voorzien de producten van een lak- laag. We werken met een enthousiast team. We zijn sinds 1988 geen familie bedrijf meer, maar zijn wel één grote familie. Ook dragen we een steentje bij aan de scholing van jeugd, door mee te werken aan het 'Kies Techniek' programma." Producten die NTS Hermus ver vaardigt, zijn onder meer zuilen voor het meten van gewicht en bloeddruk, verkoopautomaten voor snoep of fris drank en apparaten voor de medische markt. De afgelopen jaren heeft het bedrijf veel geïnvesteerd in hoogwaar dige technologie, zoals een laserlasma- chine.

Peel en Maas | 2009 | | pagina 8