ie laatste koele it van Ger en Sjaak oe=QË Koester uw Monument Hans en Gerry koken de sterren van de hemel in Venlo OM DE DAG EEN HOGERE KORTINGMAARnQ-L VENRAY GROTESTRAAT 49 DONDERDAG HONDERDEN ARTIKELEN!!! Honderdvijfentwintigste jaargang - week 48 - donderdag 25 november 2004 EN MAAS hese zet maaltijdbezorgers in het zonnetje bent gestopt met werken, k nog wat tijd over die je porkeur een beetje zinvol esteden. Ger Seykens en Ivan Leuven gingen in leten rondbrengen. Nu B te respectievelijk 79 en 78 vinden de n het mooi iventien jaar trouwe |Tnamen de twee dins- jen afscheid als bezor- t vers gekoelde eten. op nog eenmaal achter tuur en Sjaak bezorgde 'e laatste keer de maaltij- ^bij de klanten thuis, lat ze samen in de auto en, werden Sjaak en Ger ^manager Hans Speijcken ^laaltijdservice Noord- g in de bloemetje gezet. tijdperk is ten eindé. Zeventien jaar lang brachten Ger Seykens en Sjaak van Leuven de maaltijden thuis bij ouderen en anderen die hun potje niet meer kunnen koken. In de loop der jaren legden ze alleen en samen heel wat kilome ters af. Ze kennen de weg in plaat sen als Sevenum, Horst, Griendsveen, Meterik, America en de Maasdorpen dan ook op hun duimpje. Beiden begonnen in 1987 met het bezorgen van warme maaltijden in Swolgen in Tienray, maar in de loop der jaren breidde het rayon en het aanbod van maaltijden zich steeds verder "Voordat we ruim tien jaar gele den de koelversmaaltijden gingen rondbrengen, bezorgden we de warme maaltijden. Toen zaten we nog niet samen in de auto, maar reden we apart. De laatste jaren rijden we echter altijd samen, SS NOVEMBER 'JXLOIGOP DE ADVIESPRIJS VAN HONDERDEN GELABELDE ARTIKELEN SCHOENEN SWEATERS SKI-JACKS SKI-BROEKEN FLEECE PULLY'S TRAININGSPAKKEN CASUAL JACKS EN NOG VEEL MEER! ui basics Fah°" OOIMNAY purmi^ adKtas 'doen' we de route Horst met veel plezier", zegt Ger Seykens. De rollen zijn eerlijk verdeeld, zo blijkt. Altijd is Ger de chauffeur en Sjaak de co-piloot en bezorger van de maaltijden. Waar andere vrijwilligers regelmatig van plaats en route wisselen, daar houden de twee Swolgenaren vast aan hun eigen rolverdeling. En hun vaste route, want al jaren rijden de Swolgenaren de route Horst. Eens in de twee weken gaan ze samen op dinsdagmorgen vanuit Swolgen naar de Plataanstraat in Venray, waar de Synthese Maaltijdservice is gevestigd. Daar halen ze de auto en rijden ze de route Horst. Stipt om 8.15 uur stappen ze in de auto. "Het is gezellig, je komt nog eens ergens en de mensen zien ons altijd graag komen. Het is een mooie en erg dankbare bezigheid. Maar als je bijna tachtig bent, mag Ger Seykens en Sjaak van Leuven uit Swolgen: Maaltijden bezorgen is dankbaar werk. je toch wel stoppen? Je moet anderen ook de kans geven om dit werk te doen", zegt Sjaak gek scherend. De Swolgenaren zijn ongeveer een halve dag kwijt met het bezorgen van de maaltijden. Per keer 'doen' ze zo'n 40 adres sen. Of ze zelf ook de koelvers maaltijden eten? Ger begint te lachen. "Nee, mijn vrouw kookt. Maar de maaltijden smaken goed hoor!" Gekoeld vers eten heeft de laat ste jaren voor een belangrijk deel de plaats ingenomen van de warme hap. Dat heeft het werk van de maaltijdbezorger ingrij pend veranderd. Het hoeft niet meer zo snel en evenmin elke dag, want de gekoelde maaltijden kunnen best een week in de koel kast bewaard worden. Daar staat tegenover dat een auto met koe ling nodig is. Tegenwoordig kun nen de mensen kiezen uit tachtig verschillende menu's. De bezor ging bij de mensen thuis gebeurt door vrijwilligers, zoals Ger en Sjaak. Dinsdag 'deden' ze samen hun laatste rit met de bestelauto vol vers gekoeld eten. Ger blijft de komende tijd nog wel zijn klanten van warme maaltijden voorzien. "Maar per 1 januari 2005 wil ik ook daarmee stop pen", legt hij uit. "Ja, ik had nog wel tot mijn tachtigste door wil len gaan als bezorger", zegt Sjaak grijnzend. "Maar dan zou ik aan een nieuwe chauffeur moeten wennen en daar begin ik niet meer aan. Frits en ik kennen elkaar door en door. We zijn geen vrienden, maar goede bekenden van elkaar." Tja, dat kan ook niet anders, als je zoveel uurtjes samen in de auto hebt doorgebracht... Maaltijdservice Noord-Limburg is op zoek naar nieuwe vrijwilli gers. Voor informatie kunt u van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.30 uur men met een van de kers, telefoon: 0478-517373. Stichting Venray Monumentaal Deze week: Van de slopersha mer gered: Vredeskerk (Christus Koningkerk), gemeentelijk monu ment. In de regio Noord- Brabant/Limburg werden tijdens de Tweede Wereldoorlog 48 ker ken verwoest door oorlogsgeweld en na het herstel van de oorlogs schade groeide de wens om als teken van verzoening en herden king een vredesmonument op te richten. Pastoor Geerits was de grote voortrekker bij de realisatie van de bouw van deze kerk. Hij werd daarbij ondersteund door het actiecomité Vredeskerk Venray. Financieel werd de reali satie van de bouw mogelijk gemaakt dankzij subsidies van Rijk, Provincie en Gemeente. Bovendien werden er giften uit- igen vanuit Duitsland, de herenigde Staten, Canada, Engeland, Paus Johannes XXIII en de bevolking van Venray. Op 3 mei 196-4 legde mgr. W. Cleven, wijbisschop van Keulen, de eerste steen, op 25 oktober 1964 werd de kerk in gebruik genomen. De kerk werd ontworpen onder architectuur van Th.H:A. Boosten. Het is een gesloten, asymmetrisch bakstenen gebouw, dat door zijn plasticiteit veel lijkt op een abs tracte sculptuur, waarin nauwe lijks zuiver rechte hoeken te vin den zijn en waarin elk streven naar verticaliteit ontbreekt. Elke relatie met traditionele kerkarchi tectuur is opgeheven. Het mid denschip was een naar het koor steeds wijder wordende zaal, die halfrond wordt afgesloten. Bij de kerk behoorde een betonnen klokkentoren, die. eind 1970, gelijktijdig met het ©orlogsmonu- ment gerealiseerd werd. Limburg had ooit drie kerkgebouwen die in organische vormentaal waren optrokken. Behalve de Venrayse Vredeskerk ook de H. Annakerk in Maastricht en de inmiddels ges loopte H. Kruiskerk in Geleen. In 2000 was het opnieuw de bevol king van Venray die in actie kwam; deze keer met als doel de kerk van de slopershamer te red den.Met veel inzet en gelukkig een positief resultaat. Het bijzon dere gebouw is thans in gebruik als kantoor van de Stichting Thuiszorg Noord Limburg. Kent u ook zo'n beeldbepalen de, monumentale plek in Venray of een van haar kerkdorpen? Wilt u reageren of wilt u ons een goede (digitale foto ter beschik king stellen? Deze kunt u sturen naar het secretariaat. Stichting Venrav Monumentaal.p/a Groene Hart 7, 5801 SX Venray. E-mail: venravmonumentaal@hccnet.nl Venrays echtpaar runt Le Mangerie Het is voor de meesterkoks in ons land elk keer rond deze dagen weer spannend als het culinaire blad Lekker ver schijnt. Want daarin staan jaarlijks de honderd allerbeste restaurants van ons land genoteerd. Het Venrayse echt paar Hans en Gerry Cals, dat het toprestaurant Le Mangerie uitbaat, staat al twaalf en half jaar in de top-honderd van Nederland. In de nieuwste edi tie van Lekker staat het in Venlo gevestigde restaurant op de zestigste plaats. Een geweldige prestatie van het Venrayse echtpaar, waarvan de basis een kwart eeuw geleden werd gelegd. Want toen Hans en Gerry in de Venlose binnenstad een restaurant openden, ging een droom in vervulling. Het restaurant in Venlo behoort al van begin af aan bij de topres taurants van ons land. Hans Cals was net vier jaar aan de slag toen hij voor het eerst in de beroemde Michelingids werd vernoemd. Tien jaar later, stonden er al drie bestekjes achter zijn naam in deze gids en in datzelfde jaar kwam hij binnen op de 43ste plaats in de meest geraadpleegde restaurant gids van ons land: Lekker Top 100-restaurants. En in de Benelux uitgave van GaultMillau, waarin ruim duizend toprestaurants in de Verkoop en Reparatie Televisie en video apparatuur, computers, printers, scanners, programma's, videobewerking multimedia, supplies. NU ONDER EEN DAK Swaghoven Service S 0478 -58 88 80 S 0478-55 00 04 Op Oude Oostrumseweg 12a staan wij samen voor u klaar! drie landen worden beschreven, staat La Mangerie dit jaar als enig ste Noordlimburgse restaurant met de vermelding van twee koks mutsen hetgeen een hoge score is. Hans haalt zijn schouders op. "Het is natuurlijk fantastisch dat je in die culinaire lijstjes voorkomt. Als je dat zo leest denk ik: we doen het niet slecht. Vermeldingen in dit soort gidsen is leuk, het geeft je een kick." Maar Cals hecht de grootste waarde aan de reacties van zijn gasten. En die komen al vijfen twintig jaar uit de hele regio en natuurlijk ook uit zijn vroegere woonplaats Venray. Hans Cals wilde als kind op de lagere school al kok worden en thuis bij de apothekersfamilie Cals stond de jonge Hans geregeld aan het grote fornuis voor de hele familie te koken. Op zeker moment kwam Gerry in de apo theek van vader Cals werken als assistente en kookt Hans links en rechts al in restaurants. „We deden allebei iets met recepten en kruiden", lacht Gerry. Toen de twee elkaar het ja-woord gaven maakten ze een huwelijksreis van een jaar in een oude Hanamag Heinzel vanuit Venray naar India en terug. Daarna zochten ze lang naar een geschikte locatie om een eigen restaurantje te beginnen. Uiteindelijk vonden ze die in een kwart eeuw geleden in de Venlose Nieuwstraate. Vader Cals zag het wel zitten en gaf het jonge paar een lening onder voorwaar de dat het etablissement van de zeven dagen in de week er vijf open zouden zijn. In die vijf dagen moet je het kunnen verdie nen, anders is het niet levensvat baar, redeneerde vader Cals. Via het leerlingstelsel werd hij opgeleid in het vak. Hij kookte samen met grote namen als chef kok Van Ham van Hostellerie De Hamert en in andere toprestau rants als Prinses Juliana Valkenburg en De Dael in Nuth leerde hij de kneepjes van het vak. Chef-kok Cals staat in de culi naire wereld niet bekend als een kok die op de moderne toer gaat. De ambachtelijke Venlonaar moet meer hebben van de Franse klas sieke technieken. Hij maakt graag gebruik van het goede dat de regio Noord-Limburg voortbrengt en staat bekend om zijn zorgvuldi ge presentatie, meldt de GaultMillau uitgave van dit jaar. Hans en Gerry spreken over een blijmoedige keuken. En veel leer lingen die naast Hans in de keu ken hebben gestaan om het vak te leren zijn terecht gekomen in toprestaurants. Het geheim van de succesvolle Venlose patrons Hans en Gerry Cals is dat ze met z'n tweetjes alles zelf doen. In de keuken, in het restaurant, de bekroonde website en als La Mangerie met carnaval enkele dagen gesloten is draaien ze hun handen er niet voor om het etablissement zelf helemaal te voorzien van een laag je verf. Vorig jaar toen Venlo en Limburg de vastenavond opende met de Boetegewoene Boetezitting in de Venloze Zoepkoel hanteerden de twee oud-Venraynaren de kwast om het restaurant een nieuw laag verf te geven. Het vijfentwintig jaren jubileum wordt niet gevierd met een recep tie of een speciaal feest. Hans en Gerry trakteren hun gasten in het jubileumjaar op speciale culinaire verrassingen. Bij Hans en Gerry Cals is het elke dag een culinair feest. Meer info over Le Mangerie op de website: www.mangerie.nl

Peel en Maas | 2004 | | pagina 17