ie laatste koele
it van Ger en Sjaak
oe=QË
Koester uw
Monument
Hans en Gerry koken de
sterren van de hemel in Venlo
OM DE DAG EEN HOGERE
KORTINGMAARnQ-L
VENRAY GROTESTRAAT 49
DONDERDAG
HONDERDEN ARTIKELEN!!!
Honderdvijfentwintigste jaargang - week 48 - donderdag 25 november 2004
EN MAAS
hese zet maaltijdbezorgers in het zonnetje
bent gestopt met werken,
k nog wat tijd over die je
porkeur een beetje zinvol
esteden. Ger Seykens en
Ivan Leuven gingen in
leten rondbrengen. Nu
B te respectievelijk 79 en 78
vinden de
n het mooi
iventien jaar trouwe
|Tnamen de twee dins-
jen afscheid als bezor-
t vers gekoelde eten.
op nog eenmaal achter
tuur en Sjaak bezorgde
'e laatste keer de maaltij-
^bij de klanten thuis,
lat ze samen in de auto
en, werden Sjaak en Ger
^manager Hans Speijcken
^laaltijdservice Noord-
g in de bloemetje gezet.
tijdperk is ten eindé.
Zeventien jaar lang brachten Ger
Seykens en Sjaak van Leuven de
maaltijden thuis bij ouderen en
anderen die hun potje niet meer
kunnen koken.
In de loop der jaren legden ze
alleen en samen heel wat kilome
ters af. Ze kennen de weg in plaat
sen als Sevenum, Horst,
Griendsveen, Meterik, America en
de Maasdorpen dan ook op hun
duimpje. Beiden begonnen in
1987 met het bezorgen van
warme maaltijden in Swolgen in
Tienray, maar in de loop der jaren
breidde het rayon en het aanbod
van maaltijden zich steeds verder
"Voordat we ruim tien jaar gele
den de koelversmaaltijden gingen
rondbrengen, bezorgden we de
warme maaltijden. Toen zaten we
nog niet samen in de auto, maar
reden we apart. De laatste jaren
rijden we echter altijd samen,
SS NOVEMBER
'JXLOIGOP DE ADVIESPRIJS VAN HONDERDEN GELABELDE ARTIKELEN
SCHOENEN SWEATERS SKI-JACKS SKI-BROEKEN FLEECE PULLY'S
TRAININGSPAKKEN CASUAL JACKS EN NOG VEEL MEER!
ui basics
Fah°" OOIMNAY
purmi^ adKtas
'doen' we de route Horst met veel
plezier", zegt Ger Seykens.
De rollen zijn eerlijk verdeeld,
zo blijkt. Altijd is Ger de chauffeur
en Sjaak de co-piloot en bezorger
van de maaltijden. Waar andere
vrijwilligers regelmatig van plaats
en route wisselen, daar houden
de twee Swolgenaren vast aan
hun eigen rolverdeling. En hun
vaste route, want al jaren rijden
de Swolgenaren de route Horst.
Eens in de twee weken gaan ze
samen op dinsdagmorgen vanuit
Swolgen naar de Plataanstraat in
Venray, waar de Synthese
Maaltijdservice is gevestigd. Daar
halen ze de auto en rijden ze de
route Horst. Stipt om 8.15 uur
stappen ze in de auto.
"Het is gezellig, je komt nog
eens ergens en de mensen zien
ons altijd graag komen. Het is een
mooie en erg dankbare bezigheid.
Maar als je bijna tachtig bent, mag
Ger Seykens en Sjaak van
Leuven uit Swolgen: Maaltijden
bezorgen is dankbaar werk.
je toch wel stoppen? Je moet
anderen ook de kans geven om
dit werk te doen", zegt Sjaak gek
scherend. De Swolgenaren zijn
ongeveer een halve dag kwijt met
het bezorgen van de maaltijden.
Per keer 'doen' ze zo'n 40 adres
sen. Of ze zelf ook de koelvers
maaltijden eten? Ger begint te
lachen. "Nee, mijn vrouw kookt.
Maar de maaltijden smaken goed
hoor!"
Gekoeld vers eten heeft de laat
ste jaren voor een belangrijk deel
de plaats ingenomen van de
warme hap. Dat heeft het werk
van de maaltijdbezorger ingrij
pend veranderd. Het hoeft niet
meer zo snel en evenmin elke
dag, want de gekoelde maaltijden
kunnen best een week in de koel
kast bewaard worden. Daar staat
tegenover dat een auto met koe
ling nodig is. Tegenwoordig kun
nen de mensen kiezen uit tachtig
verschillende menu's. De bezor
ging bij de mensen thuis gebeurt
door vrijwilligers, zoals Ger en
Sjaak. Dinsdag 'deden' ze samen
hun laatste rit met de bestelauto
vol vers gekoeld eten. Ger blijft
de komende tijd nog wel zijn
klanten van warme maaltijden
voorzien. "Maar per 1 januari
2005 wil ik ook daarmee stop
pen", legt hij uit. "Ja, ik had nog
wel tot mijn tachtigste door wil
len gaan als bezorger", zegt Sjaak
grijnzend. "Maar dan zou ik aan
een nieuwe chauffeur moeten
wennen en daar begin ik niet
meer aan.
Frits en ik kennen elkaar door
en door. We zijn geen vrienden,
maar goede bekenden van elkaar."
Tja, dat kan ook niet anders, als je
zoveel uurtjes samen in de auto
hebt doorgebracht...
Maaltijdservice Noord-Limburg
is op zoek naar nieuwe vrijwilli
gers. Voor informatie kunt u van
maandag tot en met vrijdag van
09.00 tot 12.30 uur
men met een van de
kers, telefoon: 0478-517373.
Stichting Venray Monumentaal
Deze week: Van de slopersha
mer gered: Vredeskerk (Christus
Koningkerk), gemeentelijk monu
ment. In de regio Noord-
Brabant/Limburg werden tijdens
de Tweede Wereldoorlog 48 ker
ken verwoest door oorlogsgeweld
en na het herstel van de oorlogs
schade groeide de wens om als
teken van verzoening en herden
king een vredesmonument op te
richten. Pastoor Geerits was de
grote voortrekker bij de realisatie
van de bouw van deze kerk. Hij
werd daarbij ondersteund door
het actiecomité Vredeskerk
Venray. Financieel werd de reali
satie van de bouw mogelijk
gemaakt dankzij subsidies van
Rijk, Provincie en Gemeente.
Bovendien werden er giften uit-
igen vanuit Duitsland, de
herenigde Staten, Canada,
Engeland, Paus Johannes XXIII en
de bevolking van Venray. Op 3
mei 196-4 legde mgr. W. Cleven,
wijbisschop van Keulen, de eerste
steen, op 25 oktober 1964 werd
de kerk in gebruik genomen. De
kerk werd ontworpen onder
architectuur van Th.H:A. Boosten.
Het is een gesloten, asymmetrisch
bakstenen gebouw, dat door zijn
plasticiteit veel lijkt op een abs
tracte sculptuur, waarin nauwe
lijks zuiver rechte hoeken te vin
den zijn en waarin elk streven
naar verticaliteit ontbreekt. Elke
relatie met traditionele kerkarchi
tectuur is opgeheven. Het mid
denschip was een naar het koor
steeds wijder wordende zaal, die
halfrond wordt afgesloten. Bij de
kerk behoorde een betonnen
klokkentoren, die. eind 1970,
gelijktijdig met het ©orlogsmonu-
ment gerealiseerd werd. Limburg
had ooit drie kerkgebouwen die
in organische vormentaal waren
optrokken. Behalve de Venrayse
Vredeskerk ook de H. Annakerk
in Maastricht en de inmiddels ges
loopte H. Kruiskerk in Geleen. In
2000 was het opnieuw de bevol
king van Venray die in actie
kwam; deze keer met als doel de
kerk van de slopershamer te red
den.Met veel inzet en gelukkig
een positief resultaat. Het bijzon
dere gebouw is thans in gebruik
als kantoor van de Stichting
Thuiszorg Noord Limburg.
Kent u ook zo'n beeldbepalen
de, monumentale plek in Venray
of een van haar kerkdorpen? Wilt
u reageren of wilt u ons een
goede (digitale foto ter beschik
king stellen? Deze kunt u sturen
naar het secretariaat. Stichting
Venrav Monumentaal.p/a Groene
Hart 7, 5801 SX Venray. E-mail:
venravmonumentaal@hccnet.nl
Venrays echtpaar runt Le Mangerie
Het is voor de meesterkoks
in ons land elk keer rond deze
dagen weer spannend als het
culinaire blad Lekker ver
schijnt. Want daarin staan
jaarlijks de honderd allerbeste
restaurants van ons land
genoteerd. Het Venrayse echt
paar Hans en Gerry Cals, dat
het toprestaurant Le Mangerie
uitbaat, staat al twaalf en half
jaar in de top-honderd van
Nederland. In de nieuwste edi
tie van Lekker staat het in
Venlo gevestigde restaurant
op de zestigste plaats.
Een geweldige prestatie van het
Venrayse echtpaar, waarvan de
basis een kwart eeuw geleden
werd gelegd. Want toen Hans en
Gerry in de Venlose binnenstad
een restaurant openden, ging een
droom in vervulling.
Het restaurant in Venlo behoort
al van begin af aan bij de topres
taurants van ons land. Hans Cals
was net vier jaar aan de slag toen
hij voor het eerst in de beroemde
Michelingids werd vernoemd.
Tien jaar later, stonden er al drie
bestekjes achter zijn naam in deze
gids en in datzelfde jaar kwam hij
binnen op de 43ste plaats in de
meest geraadpleegde restaurant
gids van ons land: Lekker Top
100-restaurants. En in de Benelux
uitgave van GaultMillau, waarin
ruim duizend toprestaurants in de
Verkoop en Reparatie
Televisie en video apparatuur,
computers, printers, scanners,
programma's, videobewerking
multimedia, supplies.
NU ONDER EEN DAK
Swaghoven Service
S 0478 -58 88 80
S 0478-55 00 04
Op Oude Oostrumseweg 12a
staan wij samen voor u klaar!
drie landen worden beschreven,
staat La Mangerie dit jaar als enig
ste Noordlimburgse restaurant
met de vermelding van twee koks
mutsen hetgeen een hoge score
is. Hans haalt zijn schouders op.
"Het is natuurlijk fantastisch dat je
in die culinaire lijstjes voorkomt.
Als je dat zo leest denk ik: we
doen het niet slecht.
Vermeldingen in dit soort gidsen
is leuk, het geeft je een kick."
Maar Cals hecht de grootste
waarde aan de reacties van zijn
gasten. En die komen al vijfen
twintig jaar uit de hele regio en
natuurlijk ook uit zijn vroegere
woonplaats Venray.
Hans Cals wilde als kind op de
lagere school al kok worden en
thuis bij de apothekersfamilie Cals
stond de jonge Hans geregeld aan
het grote fornuis voor de hele
familie te koken. Op zeker
moment kwam Gerry in de apo
theek van vader Cals werken als
assistente en kookt Hans links en
rechts al in restaurants. „We
deden allebei iets met recepten
en kruiden", lacht Gerry. Toen de
twee elkaar het ja-woord gaven
maakten ze een huwelijksreis van
een jaar in een oude Hanamag
Heinzel vanuit Venray naar India
en terug. Daarna zochten ze lang
naar een geschikte locatie om een
eigen restaurantje te beginnen.
Uiteindelijk vonden ze die in een
kwart eeuw geleden in de
Venlose Nieuwstraate. Vader Cals
zag het wel zitten en gaf het jonge
paar een lening onder voorwaar
de dat het etablissement van de
zeven dagen in de week er vijf
open zouden zijn. In die vijf
dagen moet je het kunnen verdie
nen, anders is het niet levensvat
baar, redeneerde vader Cals.
Via het leerlingstelsel werd hij
opgeleid in het vak. Hij kookte
samen met grote namen als chef
kok Van Ham van Hostellerie De
Hamert en in andere toprestau
rants als Prinses Juliana
Valkenburg en De Dael in Nuth
leerde hij de kneepjes van het
vak. Chef-kok Cals staat in de culi
naire wereld niet bekend als een
kok die op de moderne toer gaat.
De ambachtelijke Venlonaar moet
meer hebben van de Franse klas
sieke technieken. Hij maakt graag
gebruik van het goede dat de
regio Noord-Limburg voortbrengt
en staat bekend om zijn zorgvuldi
ge presentatie, meldt de
GaultMillau uitgave van dit jaar.
Hans en Gerry spreken over een
blijmoedige keuken. En veel leer
lingen die naast Hans in de keu
ken hebben gestaan om het vak te
leren zijn terecht gekomen in
toprestaurants.
Het geheim van de succesvolle
Venlose patrons Hans en Gerry
Cals is dat ze met z'n tweetjes
alles zelf doen. In de keuken, in
het restaurant, de bekroonde
website en als La Mangerie met
carnaval enkele dagen gesloten is
draaien ze hun handen er niet
voor om het etablissement zelf
helemaal te voorzien van een laag
je verf. Vorig jaar toen Venlo en
Limburg de vastenavond opende
met de Boetegewoene
Boetezitting in de Venloze
Zoepkoel hanteerden de twee
oud-Venraynaren de kwast om het
restaurant een nieuw laag verf te
geven.
Het vijfentwintig jaren jubileum
wordt niet gevierd met een recep
tie of een speciaal feest. Hans en
Gerry trakteren hun gasten in het
jubileumjaar op speciale culinaire
verrassingen. Bij Hans en Gerry
Cals is het elke dag een culinair
feest. Meer info over Le Mangerie
op de website: www.mangerie.nl