IK HOU VAN
DE GRUYTER
voordeel i voordeel
MffimnEH
Helpt allen onze Venrayse blinden
een blikje Oploskoffie
voor slechts f. 1.50
voor slechts 1.1."
Nederlanders
de minste vlees-eters...
2 poften
tomatensoep met rijst
10% KORTING DOOR
GOUMANS
fa.
Parker
LL
Potlood
van den Mnnckhof
Weet U wat het verschil is tussen
de warme maaltijd van een Ameri
kaan en die van een Nederlander?
De Amerikaanse maaitijd bestaat
uit vlees met aardappelen en groente
de Nederlandse is samengesteld uit
aardappelen en groente met vlees.
Het is merkwaardig, dat Neder
land, waarvan de veeteelt wereld
beroemd is, een van de zuinigste
vleeseters onder de ontwikkelde
landen is.
Een Amerikaan werkt jaarlijks
gemiddeld73 kilo vlees naar binnen,
een Australiër 96 kilo en een Nieuw
Zeelander is pas met 98 kilo tevre
den. De doorsnee Nederlander daar
en tegen vindt 41 kilo per jaar al
heel welletjes!
Er zijn natuurlijk landen, die ook
dèar nog onder blijven.
De Italianen halen nauwelijks 18
kilo per hoofd per jaar, als men
het alleen over rund-, kalfs- en
varkensvlees heeft.
In Italië wordt echter zeer veel
gevogelte geconsumeerd, hetgeen
West-Europa vooral in de laatste
jaren goed heeft kunnen merken
door de hinderlijke achteruitgang
van de stand der trekvogels.
Waarom eten de Nederlanders
betrekkelijk weinig vlees?
Waarom schijnen ze minder nodig
te hebben dan de Belgen (44.5 per
kg. per jaar per hoofd), de Duit
sers 47 kg., de Zweden 48.5 kg., de
Denen 56 kg., de Fransen 57 kg. of
de Britten 58 kg. per jaar en per
persoon?
Dat ligt op de eerste plaats aan
de voedingsgewoonte, zeggen de
experts. Van oudsher zijn de Neder
landers zo dol op aardappelen, dat
zij in het verbruik daarvan wel 't
Europese record behalen.
Het is ook een kwestie van bud
gettering en dan niet in de eerste
plaats omdat het gemiddelde Neder
landse gezin geen geld voor méér
dan de gebruikelijke hoeveelheid
vlees en vleeswaren heeft, maar er
niet meer geld voor over heeft.
Tot zover zijn de deskundigen in
hun uitleg nagenoeg unaniem.
Maar er zit veel meer aan dit pro
bleem vast, en de beredenering
daarvan brengt uiteenlopende me
ningen aan het licht.
Uitgaande van het feit, dat de
huisvrouw gewoonlijk niet meer
dan een meestal te voren bepaald
bedrag per week of per maand bij
de slager wil besteden, stelt de
ene groep voorstanders van betere
vleesvoeding, dat de huisvrouw
meer voor dat vaste'bedrag moet
kunnen kopen.
Akkoord, zegt de andere groep,
maar dan moet ze toch niet alleen
om zeer speciale soorten vlees
vragen. Iedereen wil „fijn vlees
zonder vet" hebben. Dat maakt de
prijs vanzelf hoger, want slachtvee
wordt nog altijd in zijn geheel ge
kocht. Valt er van het vlees een
belangrijk percentage af, omdat
het publiek dit niet verkiest, dan
drukt de prijs van het geheel op
die soorten, waarnaar wél veel
vraag is.
Ja maar, werpt een derde groep
deskundigen dan op, zijn we in
Nederland met de vleesproduktie
eigenlijk niet op de verkeerde weg
Die vraag raakt het zuivelbeleid.
Ondanks het reeds veel besproken
feit, dat Nederland te kampen heeft
met een overschot van zuivelpro
ducten, is bijna al het rundvee dat
aan de abattoirs wordt afgeleverd,
„afgemolken", hetgeen wil zeggen
dat de dieren verscheidene jaren
lang uitsluitend voor de melkpro-
duktie zijn gebruikt. Na vijf of zes
jaar zijn ze gedurende enige maan
den „bijgemest" en dan eerst
worden ze geschikt bevonden voor
de slachtbank.
Vanzelfsprekend heeft een derge
lijk beleid invloed op de kwaliteit,
welke beslist niet slec'it is, maar
toch over het algemeen beter zou
kunnen zijn. In de laatste jaren
zijn veranderingen waarneembaar.
Dat is zeker het geval met de
zogenaamde „mest-stiertjes", waar
van de verzorging dus speciaal
gericht is op de direkte consumptie.
Maar ja, stieren leveren geen melk.
Tenslotte zijn er degenen, volgens
wie het beste Nederlandse vlees
wordt uitgevoerd en die de export
van het fijne varkensvlees als een
typerend voorbeeld noemen. Dan
toch zeker niet naar de Ameri
kaanse militairen in West-Duits
land, aldus de tegenwerping, want
die bestellen hier vlees van een
soort, dat geen enkele goede
Nederlandse slager in zijn zaak
zou durven hebben.
Zo keert het gesprek weer terug
naar gewoonte en smaak. Dezelfde
Nederlandse hulsvrouw, die haar
neus optrekt voor vlees met een
randje vet, braadt het in een over
daad van (meestal) margarine, al
of niet gemengd met andere vetten.
Daar keren de voedingsdeskundigen
zich bijna allen vierkant tegen. De
meeste Nederlanders gebruiken te
veel vet, als het maar niet van het
vlees is.
Het gros van de Amerikanen
houdt er een logischere gewoonte
op na. Zij vinden dat vlees in het
eigen vet gebraden meet worden,
om het „lekker mals" te krijgen.
Opeten doen ze het vet niet. Ze
laten het op hun bord liggen als
een soort „sieraad". De waarheid
gebiedt echter erbij te zeggen, dat
de Amerikanen minder hoge eisen
aan het vlees stellen dan het
merendeel der Europeanen, die
maar blijven zoeken naar de com
binatie van „fijn, mager en mals".
Dat stelt ook veel hogere eisen aan
de vakbekwaamheid der slagers,
wat vooral geldt voor Nederland,
België en Duitsland. Hoe anders is
het echter weer in Engeland. Daar
hakt de slager een stuk vee van
X 7*^4',
i. .m.»,
want goede koffie is er zo voordelig
In de oude (collie- en theezaalc De Gruyter kun je al je vertrouwen
stellen wat de kwaliteit betreft. En de prijs Tien procent korting
maakt De Gruyter's kollie verreweg de voordeligste van alle I
cbti&io&kj 4o\tytdtetL,
Bij elke aankoop van 250 gram kollie
ol 50 gram Oploskoffie
van f. 2.36
samen van f. 1.16
"^Trijst
eigen importen
eigen expeditie
eigen fabrieken
v eigen winkels
L
lML
j
Algehele regeling en
verzorging van
&eqiafanlUtn
Begrafenisonderneming
Telefoon 592
kop tot staart in stukken en ver
strekt daarvan de gewenste onsjes
vlees aan zijn klanten.
In Nederland ligt dat wel een
tikje anders. Daar moeten de slagers
aan de huisvrouwen zelfs goede
recepten verstrekken, om haar
duidelijk te maken dat er meer
met vlees te doen is dan alleen het
bakken van een „lapje" of het
braden van een „stukje".
NA BIJNA
TWEE EEUWEN
PUNTEN BREKEN!
Cvloeibaar grafiet)
Een potlood met een
punt die nooït breekt
nooft bot wordt»
altijd even gelijk
matig schrift geeft,
dat radeerbaar Is.
tiiet vlekken en niet
afgeven kam Hier
fs 't Parker LL potlood
- in modellen van>
f 13.50 tot f 65.-
(o.a. geheel In stijl met
Parker *51" en '21
Verkrijgbaar
la diitrse kleuren.
WetL gedejh
„i,„„miliummintmmmmmmiimimminmmiiiiimuiiiiiiiiimiiiii.mi,|
.&U61'&1,qoect fawtt
VAN BOXTEL heeft de allernieuwste Philips all-transisfor hoorapparaten.
Van nu al kan Uw slechthorendheid voor iedereen onzichtbaar en
onmerkbaar blijven.
De Philips transistor hoorapparaten bieden U alleen
maar voordelen: i
a. zeer klein c. ingebouwde luisterspoel
b. volkomen onzichtbaar drageo d. zeer lage batterijkosten
VAN BOXTEL biedt echter nog meer:
deskundige adviezen demonstralie door specialisten, ook aao buis.
Batterijen steeds vers uil voorraad leverbaar.
Raadpleeg Uw dokter over de mogelijkheden welke
Philips transistor-hoorapparaten bieden
Onze deskundigen houden zitting
op:
maandag 14 april a.s.
van 11.00 tot 14.00 uur
in Café Den Engel,
Grotestr. 33 te Venray
HONDERDDUIZENDEN KOPEN BIJ VAN BOXTEL, HONDERDDUIZENDEN KUNNEN ZICH NIET VERGISSEN.
iiimiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiimiiimiiiiiiiiiiiiiiiniiimiiiitniiiiiiiimnmiiiiimiiiinniiHiiiiiiiiiimiiiiiimHiiHm1""!""1""""""""""