fa. vd. Munckhof Het meisje en haar mevrouw Hoe zit dat met die auto-kentekens Meisjes, Trek van leer.... Nieuwe keuken van Huize Servatius in gebruik gesteld begrafenissen Hoogconjunctuur drijft de vleesprijzen mee sinds in 1951 de eerste nieuwe autonummers wer den ingevoerd en prins Bernhard op zijn verzoek AA0013 ont ving, zijn er zo op het oog heel wat vreemde aanduidingen op de oude en nieuwe motorvoertuigen verschenen. in plaats van onderscheid per provincie (A Gronin gen, B Friesland enz.) wordt het wegverkeer nu onderscheiden naar soort en gewicht. Personenwagens voeren andere letters dan scootmo- bielen en bestelwagens weer andere dan motorfietsen. Een nummer blijft bij één bepaald voertuig en de nummerborden mogen er pas af, als de auto op het autokerkhof geheel gesloopt wordt. rijden de leden van het koninklijk huis onder de aanduiding AA, voor elk ministerie is er ook een afzonderlijke letter groep, bijv. MA is ministerie van algemene zaken, MB is binnenland se zaken, MD is buitenlandse za ken, ME is economische zaken enz. MT is het kenteken van de wagens, ondergebracht in de rijks-autocen trale. vrachtwagens en bussen, niet breder dan 2 20 meter kregen ais eerste combinaties NA, NJ, NN, terwijl de bredere voer tuigen van deze soort startten met NB. Daarna kwamen PA, PJ, PN enz. resp. PB. Bestelwagens zien wij met NF, PF e.d. personenwagens zijn er zoveel, dat er vele letter groepen nodig bleken. Begonnen werd met ND. NG, NK, NP, NR, NS, NT, NX, maar al spcedig moest men vervolgen met PD, PG enz., daarna met RD, RG en weer de tweede letters afwerken en toen volgden vanzelfsprekend de S, de T en thans de U, met nagenoeg hetzelfde rijtje. Totaal 39 maal 9999 auto's per 1 juni j.l.' alhoewel men aardige com binaties tegenkomt als PG RK, NS en TT, werden om begrij pelijke redenen de combinaties SA SD en SS niet gebruikt, zodat men vergeefs naar wagens met die kentekens zal zoeken. motorrijwielen, carriers en invalidenwagen tot max. 400 kg. kregen in 1951 een NE, al spoedig volgden NL, NU, PE, PL, RE, RL. fabrikanten, importeurs en handelaren in motorrijtuigen kan men op de weg herkennen aan een groen nummerbord met de letters FH. De wagens van buitenlanders, die hier een eigen auto importeer den, of ingevoerde wagens van Nederlanders krijgen het kenteken GN (geen nederlandse wagen). de militaire voertuigen tenslotte dragen oranje platen met de letters KL, KN. KO, KP, KQ, KR, KS, KT voor de kon. luchtmacht en KM voor de marine. tegen de vele onkruiden, die het grasland meer een geel uiterlijk geven dan een groen. Maar spaart ook niet de planten, die straks de weiden kunnen ontsieren met haar paarse bloemen. Boterbloemen, paardebloemen en distels moeten de aardsvijanden van de goede boer worden genoemd. Speciaal de boterbloemen zijn dit jaar zeer rijkelijk aanwezig. Bij de vakantieganger mogen deze een onvergetelijke indruk achter laten, de ware boer wenst deze gele weiden niet. Deze kruiden nemen de groei plaats in van het gras, waarvoor een weide toch in de eerste instan tie is bedoeld. Bovendien onttrekken de kruiden veelal waardevolle voedingsstoffen aan de grond waardoor het gras moet lijden. Verder wordt de boter bloem gemeden, de distel eveneens, terwijl de paardebloem te weinig productief is. Vanwege de grote tekorten aan goed personeel is een bestrijding met de hand vaak niet uitvoerbaar; de wetenschap heeft de boer echter een serie bestrijdingsmiddelen in de handgegeven, waarmede bijna elke ongewenste plant het leven zuur kan worden gemaakt. Vraagt de rayonassistent om in lichtingen voor het juiste bestrij dingsmiddel en het juiste groeista- dium. Eèn ding staat echter vast: Goed grasland is groen. heeft ze ,Men mag, ondanks alles, het oor logsgeweld, wat over Venray is ge komen, soms dankbaar zijn, omdat 't de mogelijkheid opende, nieuwere en betere voorzieningen te treffen, dan eerst mogelijk was. De nieuwe keuken van Servatius, is daar een sprekend bewijs van", aldus Dr Veraart, een der gasten bij de plech tige in gebruik stelling der nieuwe keukens van Huize Servatius, op Zaterdag j.l. Het was Vader Overste, die de gasten ontving. Naast de geneesheren van de in richting, de architect v.d. Bosch, de aannemers Gebr. Dinghs, de onder aannemers, Vermeulen en de Bruijn uit Venray, vd. Sterren uit Tegelen, Tummers uit Helden en de N.V. Mar ja uit Den Haag, (de installa teurs der keukeninstallaties) ook prof. dr ir Dols, prof. dr C. den Hartog, de bacterioloog dr Mossel, Deken Loonen, de Provinciaal der Broeders van Liefde en andere autoriteiten. In zijn welkoms-woord ging Vader Abraham in het kort de geschie denis na van het 50 jaar oudeSer- vatius, dat aanvankelijk gepland voor onderbrenging van 600 pa tiënten, is uitgegroeid tot een mo dern ziekenhuis, waarin de ge stoorde mens genezing vindt. De groei van het aantal patiënten, de moderne behandelingswijze en het intensievere onderzoek stellen ook aan de keukens hogere eisen, waaraan in 1935 door een verbou wing en vernieuwing werd voldaan, maar die door het uitbreken van de oorlog niet geheel verwezenlijkt kon worden. Een in 1939 voorge nomen uitbreiding moest op langere baan worden geschoven. De verwoesting van de keukens stelde broeder kok en zijn helpers na de bevrijding voor een zeer zware en moeilijke opgave, waaraan ech ter en dit moge trots gezegd worden ook in de noodbehuizing altijd werd voldaan. De nieuwe keukens zijn nu aan gepast aan alle moderne eisen en maken het mogelijk de zieke mens, die verpleegd wordt, dat te geven wat hij nodig heeft. Prof. dr. ir. Dols, die dan het woord nam, wees op de grotere kennis, welke men de laatste 50 jaren verworven had over de voe ding en het grote belang van een goede bereiding daarvan. In een inrichting als Huize Ser vatius, waar per week om slechs een voorbeeld te noemen bijna 1200 kilo vlees verwerkt worden, is de bereiding van het voedsel van het grootste gewicht. Dank zij het helder inzicht der leiding, voldoet het voedsel in deze inrichting aan de gesteld voedings normen, terwijl het streven naar de beste toebereiding Huize Ser vatius dank zij het werk van broeder kok een voorbeeld is voor vele andere inrichtingen. Hij wenste Servatius dan ook veel geluk met deze nieuwe keuken en sprak de hoop uit, dat 't werk, wat hierin wordt gedaan, mede zal helpen de zieke en gestoorde mens. Nadat de heer Dinghs zijn dank had uitgesproken voor de zeer pret tige samenwerking, welke hij als aannemer bij de bouw had mogen ondervinden van de zijde der archi tecten, het bestuur en onderaan nemers en die dank onderstreept had met het aanbieden van enkele prachtige foto-albums aan het Be stuur, Broeder Kok en de arcliitect, maakte het gezelschap zich op, om de eigenlijke opening door prof. dr den Hartog mee te maken. De toegang tot de nieuwe keu kens was versperd door een rij worsten, die prof. den Hartog, ech ter vakkundig wist door te snijden. Toen zegende de H.E. Heer Deken het nieuwe gebouw in, waarna de gasten ruimschoots gelegenheid kregen de nieuwe aanwinst van Huize Servatius te bewonderen. Inderdaad bewonderen, want, hoe wel leek op dit terrein kon zelfs Uw verslaggever zien op welke mo derne wijze een en ander is inge richt en hoe alles is gedaan, niet alleen om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken, maar ook om een zo smakelijk product uit keuken, bakkerij en slagerij te verkrijgen. Het was een lust om door de grote onderaardse magazijnen te lopen, waar duizen en een artikel de vak bekwaamheid van kok en slager demonstreerden en waarin men een goed beeld kreeg wat nodig is om de meer dan duizend inwoners van Servatius iedere dag opnieuw weer een smakelijk en voedzaam menu voor te zetten. Machtige diepvrieskelders zorgen er b.v. voor dat midden in de win ter nog verse groenten en fruit be schikbaar is en menig huisvrouw zou zich de ogen uitkijken op de inmaak van broeder kok, die in tientallen rekken en in duizenden flessen en glazen is opgeslagen. Al lopende en bewonderende kreeg men trek, maar ook hierin had broeder Kok voorzien en de gasten konden in een van de ruime en moderne zalen van Huize Servatius de producten der nieuwe keuken eens proberen. Ze waren kort gezegd uitstekend. Trouwens Prof. den Hartog was in zijn felicitatie dan ook niet ka rig met zijn lof over de nieuwe keuken en. .over de man, die daarin de scepter zwaait. Ook dr. Mossel, die de bacterio logische zijde van dit alles meer in het oog hield, noemde broeder Ansbertus een voorbeeld voor vele andere koks. Dr. Veraart, die als geneesheer directeur van Huize St. Anna zijn gelukwensen aanbood toonde zich wel jaloers, maar erkende ook de autoriteit van de kok, die zeker in deze nieuwe keuken nog meer een voorbeeld zou worden voor de an dere inrichtingen, dan hij reeds vroeger was. Ir. Grever, de directeur van het Bacteriologisch Laboratorium der Ver. Blikfabieken toonde zijn er kentelijkheid voor de prettige sa menwerking tussen het laborato rium en de keuken door de aanbieding van een tweetal boek werken. En tenslotte was het Dr. Ooster- baan, die namens de geneesheren zijn voldoening voor het gereedge- komene uitsprak, alsmede wees op het grote belang van de nieuwe inrichting. Algehele regeling en verzorging van Tevens plaatsing van le-2e-3e klas COMPLETE ROUWKAMER QeyiafeitiSóndcin. Qóiunans Telef. 592 In een artikel onder dezelfde titel hebben wij vorige week aan getoond, dat het gebrek aan dienst boden en hulpen in de huishouding zijn oorzaak o.a. vindt in de betere arbeidsvoorwaarden in atelier en fabriek, de langere vacantietijden en de kortere werkdagen, alsmede de dikwijls hogere lonen. Nu willen we een ander aspect van deze kwestie onder ogen zien. Deze aantrekkingskracht van atelier en fabriek is oorzaak, dat vele moeders en dan vooral moeders van grote gezinnen zonder hulp zitten. Kan men hulp krijgen dan kunnen ze dikwijls of geheel niet voldoen aan de grote bedragen die geëist worden door hen, die wel als dienstbode willen gaan werken. Want bij die hoge lonen, komen dan nog de sociale voorzieningen, de kost en inwoning (die men maar dikwijls vergeet te tellen) zodat het loon bijna verdubbeld wordt. Zo zien we dan, dat deze moeders zelf overwerkt raken en het hele huisgezin daaronder gaat lijden. Maar men kan zich dikwijls niet aan de indruk ontrekken, dat dit hoge loon maar een betrekkelijke rol speelt en meer gebruikt wordt om maar van een minder prettige dienst af te komen. Om een smoesje te hebben, wor den de traditionele voorbeelden van mevrouw, die het kind in de keu ken laat eten, die het 's avonds in de keuken laat zitten, die het met een hongerloontje naar huis stuurt enz. opgedist en praat men er eigen geweten mee schoon. Niemand zal eisen van een meisje, dat het voor een hongerloontje gaat werken, dat het zich laat behandelen als een soort slavin, maar wel mag van een katholiek meisje dat eenmaal zelf een gezin hoopt te stichten eisen, dat zij zoveel naastenliefde toont, dat ze een moeder in nood, een groot gezin zal helpen. Zo ooit een spreekwoord waar is als men zegt: dat men van geld alléén niet eet, dan is het hier. Hier zit een stuk sociaal werk in en een machtige voorbereiding op het latere leven! Stelt men aan de ene kant eisen van een behoorlijke behandeling, betere arbeidsvoorwaarden en een redelijk loon, van de andere kant mag en moet men eisen, dat ook terdege rekening wordt gehouden met de noden van het gezin en speciaal met die van het grote ge zin, die dreigen thans in verdruk king te komen. Deze nood is zeer groot en het zijn de meisjes, die deze nood kun nen lenigen. Aan hun redelijke eisen zal met liefde voldaan wor den, mits zij tonen begrip te heb ben voor de moeilijkheden vaneen ander. Laat men dan die traditionele verhalen achterwege. Er zal hele maal niet ontkend worden, dat die toestanden voorkwamen en mis schien op sommige plaatsen nog bestaan. Dat dergelijke mevrouwen geen hulp kunnen krijgen, hebben ze dan aan hun eigen te wijten. Maar dat daardoor ook andere ge troffen worden, is erg. Trouwens, we begrijpen ook het standpunt van vele ouders dezer meisjes niet. We stellen voorop, dat een behoorlijk en redelijk loon lo gisch is, dus dat het niet gaat over enkele guldens meer of minder. Ze weten zelf uit ondervinding, welke moeilijkheden bijv. een gezin met kleine kinderen vooral, voor de ouders met zich brengt. Ze weten en kennen de zorgen van de ouders. Ze weten ook, dat hun meisje practisch zeker ook een maal een gezin gaat stichten. Een gezin, dat vooral van de vrouw niet alleen véél practisch werk, maar ook kennis en inzicht eisen zal. Waar kan ze dat beter leren dan in een gezin, in een groot gezin! Hoe willen de moeders van later de vele offers kunnen brengen en de vele moeilijkheden kunnen dra gen, als ze in hun jonge tijd, die offers en moeilijkheden ontwijken en daarbij nog geholpen worden door hun eigen ouders. Men versta ons goed. We hebben niets tegen atelier- of fabrieks arbeid. Maar we menen dat de ge zinnen op de eerste plaats dienen te komen. En hier zijn tientallen gezinnen die in grote nood ver keren, omdat zij niet de verwachte hulp kunnen krijgen, soms zelfs niet tegen idioot hoge huren. Dat is een fout, die in een katho lieke gemeenschap zoals wij dan de onze willen noemen, niet voor mag komen. Het is van die kant gezien zeer jammer dat sociale werksters, gezinshulpen, kraamver zorgsters en doktoren niet eens een boekje open doen, welke toe standen er soms heersen in ons goede venray. Het publiek en vooral ouders van meisjes zouden dan misschien de ogen open gaan. Het is op dit aspect dat ook wel eens gewezen mag worden en zelfs gedurend gewezen moet worden. Want dit stuk sociaal werk wordt te veel verwaarloosd, tot schade van vele moeders, maar ook tot schade van vele jonge meisjes bij moeilijk heden, ofwel 5 voor raad en inlichtingen is de R.K. Vereniging tot bescherming van Meisjes: Mevr. W. v.d. Munckhof-S angers Grote Straat 28, Tel. 581; Mevr. M. v.d. Hombergh-Bot, Oostsingel 6, Tel. 393; Mevr. A. Pijls-Drenth, Grote Straat 14; Mej. T. Coenen, Patersstraat 30, Tel. 588; Mej. T. Paping, Paters straat 30; Mej. M. Pijls, Grote str. 14a, Tel. 673; Mevr. Baronesse de Weichs de Wenne, Geijsteren, Tel. 250; Mevr. vd. Haar, Blitterswijck D 67, Tel. 263. Consequenties voorde Nederlandse boeren. Het is een opmerkelijk verschijn sel, dat de gevolgen van de hoog conjunctuur zich voordoen ook in de sectoren, waar men dit niet zo gauw verwachten zou. Het welvaartspeil dat thans is bereikt, blijkt n.l. van grote invloed te zijn op de vorming van de vlees- prijzen, die, behalve door een be paalde seizoeninvloed, ook nog door facroren, af te leiden uit genoem de conjunctuur bepaald worden. Er is een toeneming merkbaar van de vraag naar fijne vleessoor ten, de exportprijzen zijn zeer goed te noemen (de export is over de afgelopen maanden al 921 ton ho ger dan vorig jaar) terwijl de meimaand „normaal" prijsverho gend werkte. Ook heeft de „verfijnde" smaak van het publiek op de aanvoer van verschillende vleesproducten. De merkbare afkeer van vet vlees is al af te leiden uit het feit, dat het vet in Amsterdam voor 60 tot 70 ct. per kilo verkocht wordt! Ondanks de omstandigheid, dat het seizoen van invloed is op de prijsstijging, mag men daaruit niet concluderen, dat er een scherpe da ling zal optreden, wanneer de goed kope maanden October en november bereikt zijn, hoewel er een geleide lijke daling van 40 tot 60 cent te verwachten is vanaf deze maand gerekend, dat wil dus zeggen circa 10 cent per maand per kilo geslacht gewicht aan de markt. De prijzen van het rundvlees blij ven hoger dan vorig jaar, ook al omdat het slachtvee in geheel Euro pa veel gevraagd is. De voorkeur voor rundvlees blijkt ook uit enkele cijfers. Het aanbod van varkens bedraagt 20.000 tot 40.000 minder dan vorig jaar, per maand gerekend. Dat is ongeveer 10 pet. Wel is er enige stijging van de varkensprijs te verwachten door het toenemend aantal toeristen, dat van invloed is op de consumptie-ont wikkeling. Men denke slechts aan de Duitsers die immers gerenom meerde liefhebbers van „Schweine- fleisch" zijn. Bovendien rekent men het komend najaar op een verrui ming van de export naar Duitsland, waardoor de prijs eveneens be ïnvloed zal worden, hoewel ander zijds het vergrote aanbod in de winter-enige prijsdaling bewerkt. De voorkeur voor rundvlees en rundvleeswaren brengt voor de boeren de vraag mee, of het niet beter is zich in de richting van het mesten van slachtvee te bewegen, temeer omdat het arbeidstekort in de agrarische sector zich vooral bij de melkveehouderij doet gevoelen. Ook het mesten van mestkal veren brengt meer voordelen met zich mee dan het aan de markt brengen van nuchtere kalveren. De mogelijk heid, dat het melkvee kwantitatief zal afnemen, lijkt dus niet denk beeldig. Hoewel dus een toeneming van het consumentenverbruik per hoofd merkbaar is, blijft ons land met een verbruik van ongeveer 40 kilo per hoofd per jaar, vergeleken met landen als Amerika, België en Duitsland, om nog maar te zwijgen over de Zuid-Amerikaanse landen, aan de zeer lage kant. Schoolcompetitie OverloonWanssum 2—0 Henseniusschool—Wanssum 10—0 P.Banden a Hens.school Overloon P.Banden b Wanssum 3 13 17—11 2 10 23—7 —7 6—6 7—18 6—19 Dr Poelsschool 8 Programma voor 13 Juni: P.Banden b—Henseniusschool Wanssum—Overloon Programma voor 20 Juni: P.Banden b—Overioon(4 uur) Dr PoelsschoolHenseniusschool Programma voor 29 Juni: Dr PoelsschoolOverloon

Peel en Maas | 1956 | | pagina 4