fa. vd. Munckhof
Het meisje en haar mevrouw
Hoe zit dat met die
auto-kentekens
Meisjes,
Trek van leer....
Nieuwe keuken van Huize
Servatius in gebruik gesteld
begrafenissen
Hoogconjunctuur drijft de
vleesprijzen mee
sinds in 1951 de eerste
nieuwe autonummers wer
den ingevoerd en prins Bernhard
op zijn verzoek AA0013 ont
ving, zijn er zo op het oog heel
wat vreemde aanduidingen op de
oude en nieuwe motorvoertuigen
verschenen.
in plaats van onderscheid
per provincie (A Gronin
gen, B Friesland enz.) wordt het
wegverkeer nu onderscheiden naar
soort en gewicht. Personenwagens
voeren andere letters dan scootmo-
bielen en bestelwagens weer andere
dan motorfietsen. Een nummer
blijft bij één bepaald voertuig en
de nummerborden mogen er pas
af, als de auto op het autokerkhof
geheel gesloopt wordt.
rijden de leden van het
koninklijk huis onder de
aanduiding AA, voor elk ministerie
is er ook een afzonderlijke letter
groep, bijv. MA is ministerie van
algemene zaken, MB is binnenland
se zaken, MD is buitenlandse za
ken, ME is economische zaken enz.
MT is het kenteken van de wagens,
ondergebracht in de rijks-autocen
trale.
vrachtwagens en bussen,
niet breder dan 2 20 meter
kregen ais eerste combinaties NA,
NJ, NN, terwijl de bredere voer
tuigen van deze soort startten met
NB. Daarna kwamen PA, PJ, PN
enz. resp. PB. Bestelwagens zien
wij met NF, PF e.d.
personenwagens zijn er
zoveel, dat er vele letter
groepen nodig bleken. Begonnen
werd met ND. NG, NK, NP, NR,
NS, NT, NX, maar al spcedig moest
men vervolgen met PD, PG enz.,
daarna met RD, RG en weer de
tweede letters afwerken en toen
volgden vanzelfsprekend de S, de
T en thans de U, met nagenoeg
hetzelfde rijtje.
Totaal 39 maal 9999 auto's per
1 juni j.l.'
alhoewel men aardige com
binaties tegenkomt als PG
RK, NS en TT, werden om begrij
pelijke redenen de combinaties SA
SD en SS niet gebruikt, zodat
men vergeefs naar wagens met die
kentekens zal zoeken.
motorrijwielen, carriers en
invalidenwagen tot max.
400 kg. kregen in 1951 een NE, al
spoedig volgden NL, NU, PE, PL,
RE, RL.
fabrikanten, importeurs en
handelaren in motorrijtuigen kan
men op de weg herkennen aan een
groen nummerbord met de letters
FH. De wagens van buitenlanders,
die hier een eigen auto importeer
den, of ingevoerde wagens van
Nederlanders krijgen het kenteken
GN (geen nederlandse wagen).
de militaire voertuigen
tenslotte dragen oranje
platen met de letters KL, KN. KO,
KP, KQ, KR, KS, KT voor de kon.
luchtmacht en KM voor de marine.
tegen de vele onkruiden, die het
grasland meer een geel uiterlijk
geven dan een groen. Maar spaart
ook niet de planten, die straks de
weiden kunnen ontsieren met haar
paarse bloemen.
Boterbloemen, paardebloemen en
distels moeten de aardsvijanden
van de goede boer worden genoemd.
Speciaal de boterbloemen zijn dit
jaar zeer rijkelijk aanwezig. Bij de
vakantieganger mogen deze een
onvergetelijke indruk achter laten,
de ware boer wenst deze gele
weiden niet.
Deze kruiden nemen de groei
plaats in van het gras, waarvoor
een weide toch in de eerste instan
tie is bedoeld.
Bovendien onttrekken de kruiden
veelal waardevolle voedingsstoffen
aan de grond waardoor het gras
moet lijden. Verder wordt de boter
bloem gemeden, de distel eveneens,
terwijl de paardebloem te weinig
productief is.
Vanwege de grote tekorten aan
goed personeel is een bestrijding
met de hand vaak niet uitvoerbaar;
de wetenschap heeft de boer echter
een serie bestrijdingsmiddelen in
de handgegeven, waarmede bijna
elke ongewenste plant het leven
zuur kan worden gemaakt.
Vraagt de rayonassistent om in
lichtingen voor het juiste bestrij
dingsmiddel en het juiste groeista-
dium. Eèn ding staat echter vast:
Goed grasland is groen.
heeft ze
,Men mag, ondanks alles, het oor
logsgeweld, wat over Venray is ge
komen, soms dankbaar zijn, omdat
't de mogelijkheid opende, nieuwere
en betere voorzieningen te treffen,
dan eerst mogelijk was. De nieuwe
keuken van Servatius, is daar een
sprekend bewijs van", aldus Dr
Veraart, een der gasten bij de plech
tige in gebruik stelling der nieuwe
keukens van Huize Servatius, op
Zaterdag j.l.
Het was Vader Overste, die de
gasten ontving.
Naast de geneesheren van de in
richting, de architect v.d. Bosch, de
aannemers Gebr. Dinghs, de onder
aannemers, Vermeulen en de Bruijn
uit Venray, vd. Sterren uit Tegelen,
Tummers uit Helden en de N.V.
Mar ja uit Den Haag, (de installa
teurs der keukeninstallaties) ook
prof. dr ir Dols, prof. dr C. den
Hartog, de bacterioloog dr Mossel,
Deken Loonen, de Provinciaal der
Broeders van Liefde en andere
autoriteiten.
In zijn welkoms-woord ging Vader
Abraham in het kort de geschie
denis na van het 50 jaar oudeSer-
vatius, dat aanvankelijk gepland
voor onderbrenging van 600 pa
tiënten, is uitgegroeid tot een mo
dern ziekenhuis, waarin de ge
stoorde mens genezing vindt.
De groei van het aantal patiënten,
de moderne behandelingswijze en
het intensievere onderzoek stellen
ook aan de keukens hogere eisen,
waaraan in 1935 door een verbou
wing en vernieuwing werd voldaan,
maar die door het uitbreken van
de oorlog niet geheel verwezenlijkt
kon worden. Een in 1939 voorge
nomen uitbreiding moest op langere
baan worden geschoven.
De verwoesting van de keukens
stelde broeder kok en zijn helpers
na de bevrijding voor een zeer zware
en moeilijke opgave, waaraan ech
ter en dit moge trots gezegd
worden ook in de noodbehuizing
altijd werd voldaan.
De nieuwe keukens zijn nu aan
gepast aan alle moderne eisen en
maken het mogelijk de zieke mens,
die verpleegd wordt, dat te geven
wat hij nodig heeft.
Prof. dr. ir. Dols, die dan het
woord nam, wees op de grotere
kennis, welke men de laatste 50
jaren verworven had over de voe
ding en het grote belang van een
goede bereiding daarvan.
In een inrichting als Huize Ser
vatius, waar per week om
slechs een voorbeeld te noemen
bijna 1200 kilo vlees verwerkt
worden, is de bereiding van het
voedsel van het grootste gewicht.
Dank zij het helder inzicht der
leiding, voldoet het voedsel in deze
inrichting aan de gesteld voedings
normen, terwijl het streven naar
de beste toebereiding Huize Ser
vatius dank zij het werk van
broeder kok een voorbeeld is
voor vele andere inrichtingen.
Hij wenste Servatius dan ook
veel geluk met deze nieuwe keuken
en sprak de hoop uit, dat 't werk,
wat hierin wordt gedaan, mede zal
helpen de zieke en gestoorde
mens.
Nadat de heer Dinghs zijn dank
had uitgesproken voor de zeer pret
tige samenwerking, welke hij als
aannemer bij de bouw had mogen
ondervinden van de zijde der archi
tecten, het bestuur en onderaan
nemers en die dank onderstreept
had met het aanbieden van enkele
prachtige foto-albums aan het Be
stuur, Broeder Kok en de arcliitect,
maakte het gezelschap zich op, om
de eigenlijke opening door prof. dr
den Hartog mee te maken.
De toegang tot de nieuwe keu
kens was versperd door een rij
worsten, die prof. den Hartog, ech
ter vakkundig wist door te snijden.
Toen zegende de H.E. Heer Deken
het nieuwe gebouw in, waarna de
gasten ruimschoots gelegenheid
kregen de nieuwe aanwinst van
Huize Servatius te bewonderen.
Inderdaad bewonderen, want, hoe
wel leek op dit terrein kon zelfs
Uw verslaggever zien op welke mo
derne wijze een en ander is inge
richt en hoe alles is gedaan, niet
alleen om zo efficiënt mogelijk te
kunnen werken, maar ook om een
zo smakelijk product uit keuken,
bakkerij en slagerij te verkrijgen.
Het was een lust om door de grote
onderaardse magazijnen te lopen,
waar duizen en een artikel de vak
bekwaamheid van kok en slager
demonstreerden en waarin men een
goed beeld kreeg wat nodig is om
de meer dan duizend inwoners van
Servatius iedere dag opnieuw weer
een smakelijk en voedzaam menu
voor te zetten.
Machtige diepvrieskelders zorgen
er b.v. voor dat midden in de win
ter nog verse groenten en fruit be
schikbaar is en menig huisvrouw
zou zich de ogen uitkijken op de
inmaak van broeder kok, die in
tientallen rekken en in duizenden
flessen en glazen is opgeslagen.
Al lopende en bewonderende
kreeg men trek, maar ook hierin
had broeder Kok voorzien en de
gasten konden in een van de ruime
en moderne zalen van Huize
Servatius de producten der nieuwe
keuken eens proberen. Ze waren
kort gezegd uitstekend.
Trouwens Prof. den Hartog was
in zijn felicitatie dan ook niet ka
rig met zijn lof over de nieuwe
keuken en. .over de man, die daarin
de scepter zwaait.
Ook dr. Mossel, die de bacterio
logische zijde van dit alles meer
in het oog hield, noemde broeder
Ansbertus een voorbeeld voor vele
andere koks.
Dr. Veraart, die als geneesheer
directeur van Huize St. Anna zijn
gelukwensen aanbood toonde zich
wel jaloers, maar erkende ook de
autoriteit van de kok, die zeker in
deze nieuwe keuken nog meer een
voorbeeld zou worden voor de an
dere inrichtingen, dan hij reeds
vroeger was.
Ir. Grever, de directeur van het
Bacteriologisch Laboratorium der
Ver. Blikfabieken toonde zijn er
kentelijkheid voor de prettige sa
menwerking tussen het laborato
rium en de keuken door de
aanbieding van een tweetal boek
werken.
En tenslotte was het Dr. Ooster-
baan, die namens de geneesheren
zijn voldoening voor het gereedge-
komene uitsprak, alsmede wees op
het grote belang van de nieuwe
inrichting.
Algehele regeling en verzorging van
Tevens plaatsing van le-2e-3e klas
COMPLETE ROUWKAMER
QeyiafeitiSóndcin. Qóiunans
Telef. 592
In een artikel onder dezelfde
titel hebben wij vorige week aan
getoond, dat het gebrek aan dienst
boden en hulpen in de huishouding
zijn oorzaak o.a. vindt in de betere
arbeidsvoorwaarden in atelier en
fabriek, de langere vacantietijden
en de kortere werkdagen, alsmede
de dikwijls hogere lonen. Nu willen
we een ander aspect van deze
kwestie onder ogen zien.
Deze aantrekkingskracht van
atelier en fabriek is oorzaak, dat
vele moeders en dan vooral moeders
van grote gezinnen zonder hulp
zitten. Kan men hulp krijgen dan
kunnen ze dikwijls of geheel niet
voldoen aan de grote bedragen die
geëist worden door hen, die wel
als dienstbode willen gaan werken.
Want bij die hoge lonen, komen
dan nog de sociale voorzieningen,
de kost en inwoning (die men maar
dikwijls vergeet te tellen) zodat het
loon bijna verdubbeld wordt.
Zo zien we dan, dat deze moeders
zelf overwerkt raken en het hele
huisgezin daaronder gaat lijden.
Maar men kan zich dikwijls niet
aan de indruk ontrekken, dat dit
hoge loon maar een betrekkelijke
rol speelt en meer gebruikt wordt
om maar van een minder prettige
dienst af te komen.
Om een smoesje te hebben, wor
den de traditionele voorbeelden van
mevrouw, die het kind in de keu
ken laat eten, die het 's avonds in
de keuken laat zitten, die het met
een hongerloontje naar huis stuurt
enz. opgedist en praat men er eigen
geweten mee schoon.
Niemand zal eisen van een meisje,
dat het voor een hongerloontje
gaat werken, dat het zich laat
behandelen als een soort slavin,
maar wel mag van een katholiek
meisje dat eenmaal zelf een
gezin hoopt te stichten eisen,
dat zij zoveel naastenliefde toont,
dat ze een moeder in nood, een
groot gezin zal helpen.
Zo ooit een spreekwoord waar is
als men zegt: dat men van geld
alléén niet eet, dan is het hier.
Hier zit een stuk sociaal werk
in en een machtige voorbereiding
op het latere leven!
Stelt men aan de ene kant eisen
van een behoorlijke behandeling,
betere arbeidsvoorwaarden en een
redelijk loon, van de andere kant
mag en moet men eisen, dat ook
terdege rekening wordt gehouden
met de noden van het gezin en
speciaal met die van het grote ge
zin, die dreigen thans in verdruk
king te komen.
Deze nood is zeer groot en het
zijn de meisjes, die deze nood kun
nen lenigen. Aan hun redelijke
eisen zal met liefde voldaan wor
den, mits zij tonen begrip te heb
ben voor de moeilijkheden vaneen
ander.
Laat men dan die traditionele
verhalen achterwege. Er zal hele
maal niet ontkend worden, dat die
toestanden voorkwamen en mis
schien op sommige plaatsen nog
bestaan. Dat dergelijke mevrouwen
geen hulp kunnen krijgen, hebben
ze dan aan hun eigen te wijten.
Maar dat daardoor ook andere ge
troffen worden, is erg.
Trouwens, we begrijpen ook het
standpunt van vele ouders dezer
meisjes niet. We stellen voorop, dat
een behoorlijk en redelijk loon lo
gisch is, dus dat het niet gaat over
enkele guldens meer of minder.
Ze weten zelf uit ondervinding,
welke moeilijkheden bijv. een gezin
met kleine kinderen vooral, voor
de ouders met zich brengt.
Ze weten en kennen de zorgen
van de ouders. Ze weten ook, dat
hun meisje practisch zeker ook een
maal een gezin gaat stichten. Een
gezin, dat vooral van de vrouw
niet alleen véél practisch werk,
maar ook kennis en inzicht eisen
zal. Waar kan ze dat beter leren
dan in een gezin, in een groot
gezin!
Hoe willen de moeders van later
de vele offers kunnen brengen en
de vele moeilijkheden kunnen dra
gen, als ze in hun jonge tijd, die
offers en moeilijkheden ontwijken
en daarbij nog geholpen worden
door hun eigen ouders.
Men versta ons goed. We hebben
niets tegen atelier- of fabrieks
arbeid. Maar we menen dat de ge
zinnen op de eerste plaats dienen
te komen. En hier zijn tientallen
gezinnen die in grote nood ver
keren, omdat zij niet de verwachte
hulp kunnen krijgen, soms zelfs
niet tegen idioot hoge huren.
Dat is een fout, die in een katho
lieke gemeenschap zoals wij dan
de onze willen noemen, niet voor
mag komen. Het is van die kant
gezien zeer jammer dat sociale
werksters, gezinshulpen, kraamver
zorgsters en doktoren niet eens
een boekje open doen, welke toe
standen er soms heersen in ons
goede venray.
Het publiek en vooral ouders van
meisjes zouden dan misschien de
ogen open gaan.
Het is op dit aspect dat ook wel
eens gewezen mag worden en zelfs
gedurend gewezen moet worden.
Want dit stuk sociaal werk wordt
te veel verwaarloosd, tot schade
van vele moeders, maar ook tot
schade van vele jonge meisjes
bij moeilijk
heden, ofwel
5 voor raad en
inlichtingen is de R.K. Vereniging
tot bescherming van Meisjes:
Mevr. W. v.d. Munckhof-S angers
Grote Straat 28, Tel. 581;
Mevr. M. v.d. Hombergh-Bot,
Oostsingel 6, Tel. 393;
Mevr. A. Pijls-Drenth,
Grote Straat 14;
Mej. T. Coenen, Patersstraat 30,
Tel. 588; Mej. T. Paping, Paters
straat 30; Mej. M. Pijls, Grote str.
14a, Tel. 673; Mevr. Baronesse de
Weichs de Wenne, Geijsteren, Tel.
250; Mevr. vd. Haar, Blitterswijck
D 67, Tel. 263.
Consequenties voorde
Nederlandse boeren.
Het is een opmerkelijk verschijn
sel, dat de gevolgen van de hoog
conjunctuur zich voordoen ook in
de sectoren, waar men dit niet zo
gauw verwachten zou.
Het welvaartspeil dat thans is
bereikt, blijkt n.l. van grote invloed
te zijn op de vorming van de vlees-
prijzen, die, behalve door een be
paalde seizoeninvloed, ook nog door
facroren, af te leiden uit genoem
de conjunctuur bepaald worden.
Er is een toeneming merkbaar
van de vraag naar fijne vleessoor
ten, de exportprijzen zijn zeer goed
te noemen (de export is over de
afgelopen maanden al 921 ton ho
ger dan vorig jaar) terwijl de
meimaand „normaal" prijsverho
gend werkte.
Ook heeft de „verfijnde" smaak
van het publiek op de aanvoer van
verschillende vleesproducten.
De merkbare afkeer van vet vlees
is al af te leiden uit het feit, dat het
vet in Amsterdam voor 60 tot 70 ct.
per kilo verkocht wordt!
Ondanks de omstandigheid, dat
het seizoen van invloed is op de
prijsstijging, mag men daaruit niet
concluderen, dat er een scherpe da
ling zal optreden, wanneer de goed
kope maanden October en november
bereikt zijn, hoewel er een geleide
lijke daling van 40 tot 60 cent te
verwachten is vanaf deze maand
gerekend, dat wil dus zeggen circa
10 cent per maand per kilo geslacht
gewicht aan de markt.
De prijzen van het rundvlees blij
ven hoger dan vorig jaar, ook al
omdat het slachtvee in geheel Euro
pa veel gevraagd is.
De voorkeur voor rundvlees blijkt
ook uit enkele cijfers.
Het aanbod van varkens bedraagt
20.000 tot 40.000 minder dan vorig
jaar, per maand gerekend. Dat is
ongeveer 10 pet.
Wel is er enige stijging van de
varkensprijs te verwachten door het
toenemend aantal toeristen, dat van
invloed is op de consumptie-ont
wikkeling. Men denke slechts aan
de Duitsers die immers gerenom
meerde liefhebbers van „Schweine-
fleisch" zijn. Bovendien rekent men
het komend najaar op een verrui
ming van de export naar Duitsland,
waardoor de prijs eveneens be
ïnvloed zal worden, hoewel ander
zijds het vergrote aanbod in de
winter-enige prijsdaling bewerkt.
De voorkeur voor rundvlees en
rundvleeswaren brengt voor de
boeren de vraag mee, of het niet
beter is zich in de richting van het
mesten van slachtvee te bewegen,
temeer omdat het arbeidstekort in
de agrarische sector zich vooral bij
de melkveehouderij doet gevoelen.
Ook het mesten van mestkal veren
brengt meer voordelen met zich
mee dan het aan de markt brengen
van nuchtere kalveren. De mogelijk
heid, dat het melkvee kwantitatief
zal afnemen, lijkt dus niet denk
beeldig.
Hoewel dus een toeneming van
het consumentenverbruik per hoofd
merkbaar is, blijft ons land met een
verbruik van ongeveer 40 kilo per
hoofd per jaar, vergeleken met
landen als Amerika, België en
Duitsland, om nog maar te zwijgen
over de Zuid-Amerikaanse landen,
aan de zeer lage kant.
Schoolcompetitie
OverloonWanssum 2—0
Henseniusschool—Wanssum 10—0
P.Banden a
Hens.school
Overloon
P.Banden b
Wanssum
3 13 17—11
2 10 23—7
—7
6—6
7—18
6—19
Dr Poelsschool 8
Programma voor 13 Juni:
P.Banden b—Henseniusschool
Wanssum—Overloon
Programma voor 20 Juni:
P.Banden b—Overioon(4 uur)
Dr PoelsschoolHenseniusschool
Programma voor 29 Juni:
Dr PoelsschoolOverloon