7a Jan Reintjes van de Brieneplats.
Veulen vanvroeger.
Op deze boerderij wonen nu de families Hagens-Reint jes en Hagens-Arts
(Veuleneeweg 92)
Op 17 november 1789 verkochten Peter Boers eq Joanna Brlenen(echte
lieden) aan Dirck Boers en Gertruy Smeeten (echtelieden) de bouwhof
genaamd 'Brlenenplaets' gelegen aan 't Veulo (Veulen), bestaande
uit een groot en een klein huiake, schuur, torfschop., met schaaps
kooi, met bakhuis, een moeshof met boomgaard, een schaapskooi in de
Peel, met 26 morgen bouwland en 7è morgen weiland, doen de maten
onbepaald dan zo groot en zo klein als in zijn voren, palen, wallen
en heggen gelegen is.'
De prijs was 1500 gld Cleefs waaraan verder nog een aantal nadere
voorwaarden verbonden waren. Deze Joanna Br lenen was waarschijnlijk
een dochter van Peter Br lenen waarnaar deze boerderij genoemd werd.
Na de families Boers, hebben de families Wienes en van Kempen
nog.op de Brieneplats gewoond.
iiijn vader en moederJan Reintjes en Theodora Bömm trouwden
op 1 mei 1897 en woonden de eerste jaren op een boerderij aan 't Volen.
Daar ben ik geboren. In het begin van deze eeuw pachtte mijn vader
voor de pachtsom van 120,- per jaar, plus de opbrengst van twee
kersenbomen, de Brienehof van Henri Esser uit Venray. De verpachter
kwam de kersen ieder jaar zelf plukken. Zodoende verhuisden wij van
het Volen naar het Veulen. Op de Brieneplats werden Handrie en Nel
(vrouw Hagens) geboren.
In 1910 kocht vader Jan Reintjes de boerderij voor 10.000,-
Deze was toen 10 HA en 90 are groot. Zoals op zoveel boerderijen in
die tijd rustte hierop ook een erfpacht. In dit geval aan de kerk
van Swolgen en deze was groot 3 hectoliter en 60 liter rogge.
De erfpacht moest iedere .laatste van de maand november voldaan zijn.
Mijn vader heeft deze erfpacht in 1916 afgekocht. Daartoe moest hij
600,- aan Geurts, Kerkmeester te Swolgen betalen
Omdat er in die tijd geen bakker in de buurt woonde,had bijna
iedere boerderij een eigen bakhuis je, Het bakhuis Je van de Brieneplats
werd in 1901 of 1902 vernieuwd en staat er nu nog! In het bakhuisje
was een grote oven waarin iedere week vers roggebrood gebakken werd.
Ook gebruikte men deze oven in de herfst om peren te bakken of te
drogen. Daarnaast deed de oven nog dienst, als de Handbóogschutterij
een feestavond had bij café Manders, want dan werd er worst in gebra
den. In de keuken van de boerderij was ook nog een kleine oven, daar
in werd iedere week mik gebakken 'roggeweg'. Bij het meel voor deze
mik waren de zemelen uitgezeefd.